CHP'li Ünver çiftçilerin sesi oldu

ABONE OL

Karaman'ı Ankara'da temsil eden CHP'li Milletvekili İsmail Atakan Ünver yine TBMM'de yaptığı konuşması ile çiftçilerin sesi oldu.

CHP Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmeleri devam eden 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu’nda Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerine katıldı.

Karaman CHP Milletvekili Ünver burada yaptığı konuşmada ülke tarımının geldiği durumu, çiftçinin hakkı olan ama ödenmeyen desteklemeleri ve Karaman ile Konya Ovası’nda yaşanan su sorununu, bitirilmeyen projeleri değerlendirdi.

GERÇEKLER KAYNAYAN TENCEREDE

AKP iktidarının en başarısız olduğu konuların başında tarım ve hayvancılığın geldiğini ifade eden Ünver, tarımın dışa bağımlı hale getirildiğini söyledi. İktidarın rakamlarla algı peşinde olduğunu fakat gerçeklerin sofraya gelen ekmeğin büyüklüğünde, kaynayan tencerenin içinde olduğunu dile getiren Ünver, Tarım ve Orman Bakanı’na, “‘2003'ten bu tarafa toplam 500 milyar TL destek ödedik.’ diyorsunuz. Geçen yıl selefiniz bakan, bu rakamın 396 milyar TL olduğunu ifade etmişti. Arada 104 milyar TL'lik bir fark var. Yine siz, sunumunuzda Ekim 2022 itibarıyla 32,8 milyar TL tarımsal destekleme ödemesi yapıldığını ifade ediyorsunuz. Bunu düşersek, aradaki fark 72 milyar TL civarında.  O zaman soru şu: Bu 500 milyar TL rakamını nereden buldunuz?” diye sordu.

ÇİFTÇİMİZE 1 TRİLYON 300 MİLYAR TL BORCUNUZ VAR

Konuşmasının devamında Tarım Kanunu’nda yer alan, tarımsal desteklerin millî gelirin yüzde 1'inden az olamayacağı hükmünü hatırlatan Ünver; “2006'dan beri ödemediğiniz destekler toplamının 325 milyar TL olduğu hesaplanıyor. Peki, iktidarınız tarafından ödenmeyen bu desteklemelerin güncel fiyatlarla değeri ne? Dolar karşılığı 68-70 milyar dolar. Bugünün kuruyla da güncel karşılığı yaklaşık 1 trilyon 300 milyar TL'nin üzerinde. Bunun hesabını çiftçimize, üreticimize verebilir misiniz? Veremezsiniz. O nedenle seçime kalan bu kısa süre içerisinde AKP'nin ülkeye verebileceği bir şey kalmadığı gibi, tarım ve hayvancılığa verebileceği hiçbir şey de yoktur.” dedi.

KOP PROJESİ, MAVİ TÜNEL PROJESİ NE OLDU?

Konya, Karapınar, Çumra ve Karaman'ın ova köylerinin Mavi Tünel’den gelecek olan suyu beklediğini söyleyen CHP’li Ünver; “Sayın Bakan, KOP projesi, Mavi Tünel projesi ne oldu? Proje ne zaman bitecek? Yirmi yıllık iktidarınızın sonunda Konya Ovası Projesi'yle ilgili hâlâ "cak cek" diyorsunuz ama net bir tarih veremiyorsunuz. Görüyorum ki bu işi iktidarınız bitiremeyecek. Konya Ovası Projesi bünyesinde bugüne kadar bazı tesisler hizmete alınmış olmasına rağmen, 18'i baraj olmak üzere, halen 63 adet inşa hâlindeki tesis, bütçe beklemektedir. Bunları bitirebilecek yeterli ödeneğiniz var mı Sayın Bakan?” diye sordu.

2017’DE BİTECEK DENİLEN PROJENİN AKIBETİ YILAN HİKAYESİNE DÖNDÜ

Konya Ovası Mavi Regülatörü ve Apa-Hotamış İletim Kanalı'nın akıbetinin yılan hikâyesine döndüğünü, kanalda çökmeler ve tünel içerisinde göçmeler yaşandığını aktaran Ünver, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Başlarken 2017 yılında bitirilmesi planlanan projede bunun sebebinin obruklaşmadan kaynaklandığı bilgisi paylaşılmaktadır. Bu, nasıl planlamadır? Bu, nasıl iş yapma anlayışıdır? Bölgenin jeolojik yapısı bilinmeden mi projeler planlanmaktadır? Eğer böyleyse bu, iş bilmezlik değil de nedir? Yoksa bu, işin bitirilememesinin bahanesi midir?”

HADİMİ TÜNELİ İNŞAATINDA YAPRAK KIPIRDAMIYOR

Afşar Barajı ile Bağbaşı Barajı'nı birbirlerine bağlayacak Hadimi Tüneli’nin de henüz bitirilemediğini, 2017'de tünelin yapımını üstlenen firmanın 2018'de konkordato ilan ettiğini ve proje yürütümünü durdurduğunu belirten Ünver, “İş tesliminde Mart 2021'de tamamlanması planlanan inşaatta 2018'den bu tarafa neredeyse yaprak kıpırdamamıştır; bugün siz hâlâ "cek cak" diyorsunuz.” diye konuştu. Karaman'da Ayrancı Baraj Gölü ve Karaman merkez Gödet Baraj Gölü'nde kapalı, basınçlı sistem sulamaya geçilmesi ve KOP'a dahil edilmesi konuşulan Karaman'ın Karadağ civarındaki köylerini kapsayacak Karadağ sulamasıyla ilgili de yirmi yıllık AKP iktidarı boyunca maalesef ki ciddi bir gelişme sağlanamadığını aktardı.

RUHSATSIZ KUYULARA KARŞI İKİYÜZLÜ TAVRINIZDAN VAZGEÇİN

Karaman da dahil olmak üzere Konya Ovası'nda binlerce ruhsatsız sulama kuyusu bulunduğunu söyleyen Ünver; “Bu kuyular faaldir, yer altından su çekmektedir. Her türlü hizmeti de almaktadırlar. Ne var ki kullandıkları elektrik tarımsal elektrik değildir ve daha pahalı olan tarife kapsamındadır. Ayrıca, bu tür kuyulara sahip çiftçiler desteklemelerden de faydalanamamaktadır. Bakanlık bu kuyulara karşı ikiyüzlülüğü; yani var ama yok gibi davranmayı bırakmalı, çiftçilerimizi rahatlatacak bir çözüm üretmelidir.” dedi ve Tarım ve Orman Bakanı’na şu soruyu yöneltti: “Konya Ovası'nda, Karaman'da su kalmadı Sayın Bakan. Havza planlamasına ne zaman geçeceksiniz, tüm ova çölleştikten sonra mı?”

karaman ismail atakan ünver chpli chp milletvekili tarım çiftçi