Doğalgaz faturaları doğal mı?

ABONE OL

Geçtiğimiz yıl elektrik ve gaza yüzde 40'ı aşan zam geldi, faturalar isyan ettirdi. Ancak yapılan hesaplamalar, gerekli tasarruf tedbirleri hâlinde en ucuz yakıtın yine doğalgaz olduğunu gösterdi.

Geçtiğimiz yıl elektrik ve doğalgaza yüzde 40 zam yapıldı, geçen yıl aynı miktardaki tüketime 100 lira ödeyenin faturası 140 liraya çıktı. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi sebebiyle kasım ayına kadar doğalgaz kombilerini yakmayanlara, ocak ayından itibaren yüksek faturalar gelmeye başladı. Bu da tüketicilerin tepkisine  sebep oldu.

Son günlerde sosyal medya aracılığıyla dile getirilen tepkiler ise doğalgaz faturaları üzerinde yoğunlaştı. Geçen yıl 200 lira doğalgaz faturası ödeyen bir tüketici, bu yıl aynı tüketime 280 lira ödeyince isyan etti. Sosyal, görsel ve yazılı medyada yeniden en az 20 yıl önceki soba maliyetleri, soba yakma yöntemleri anlatılmaya, sobaya dönüş yapıldığı iddiaları ortaya atılmaya  başlandı.

DOĞALGAZ EN UCUZ ISINMA YOLU

Ancak yapılan hesaplamalar, gelen zamlara rağmen doğalgazın en ucuz ısınma yolu olduğunu gösterdi. Doğalgazın ulaşamadığı yerlerde hâlâ merkezî sistemle ya da bireysel ısıtma yapan evlerde odun ve kömür almak, taşımak, depolamak, sobayı tek odada yakmak gibi unutmak istediğimiz büyük zahmetli ve ‘sıfır konforlu’ metotlar bile doğalgazla ısınmanın birkaç katı fatura ödemeyi gerektiriyor. Üstelik kömürle ısınan evde her ay termosifon ve mutfak ocağına alınması zorunlu olan birer adet tüp de dâhil edildiğinde kömürle ısınan evlerdeki elektrik hariç enerji bedelinin 14 bin liraya ulaştığı görülüyor. Mazotlu merkezi sistemde yıllık gider 15 bin lirayı bulurken, doğalgazla mutfak ve banyo dâhil bedel 3.500 lirayı buluyor.

DOĞALGAZ, KÖMÜR VE MAZOT KARŞILAŞTIRMASI

Kömürle ısınan ev 8.780

Doğu ve batıdaki evlerin ortalaması alındığında aylık yarım ton kömür, 250 kilogram odun ihtiyacı var. Kömürün tonu 1.500, odunun tonu 1.000 lira. Kış boyunca 2,5-3 ton kömür, 1,5 ton odun tüketilen evin bu iki üründe gideri 6 bin lirayı buluyor. Mutfak ve banyoya birer tüp hesabıyla 24 adet tüp gideriyle birlikte tutar 8 bin 780 lira.

Mazotlu ısınma 9.080

Mazotla ısıtma yapılan bir dairede 6 ay boyunca aylık 1.000 liradan 6 bin lira gider söz konusu.  Söz konusu kat kaloriferinin bakım masrafları için yılda yaklaşık 200-300 lira masraf ediliyor. Bu daireye yine mutfak ve banyodoa kullanılan 24 adet tüp dâhil edildiğinde ısınma ve tüp gideri  9 bin 80 liraya ulaşıyor.

Merkezî doğalgaz 3.450

40 daireli, doğalgazlı merkezi ısıtma yapan bir apartmana ocak ayında 15 bin lira fatura geldi. 40’a bölündü, bedel 375 lira çıktı. Havalar soğuyup fatura 600 liraya çıktığında, 5 ay maksimum 600 lira doğalgaz bedeli ödeyen benzer bir apartmandaki kullanıcı, 2 ay 100 lira, 5 ay da aylık 50 lira fatura ödüyor. Yıllık gideri 3.450 lira.

Doğalgaz kombi 3.400

Daire büyüklüğü ve ısınma şartlarına göre, beş ay boyunca 600 lira fatura gelen bir daire düşünelim. Bu dairenin beş aylık doğalgazı 3 bin lira. 2 ay 100’er lira, kalan beş ay için 40’ar liralık fatura ödendiğini düşündüğümüzde yıllık doğalgaz bedeli 3.400 lira olarak gerçekleşiyor. Mutfak ve banyoda da doğalgaz kullanıldığından, mazot ve kömür kullananların yılda harcadığı 24 adet tüp bedelini ödemiyor.