Elon Musk gelse Karaman'a yatırım yapamaz

ABONE OL

Karaman'ın en ünlü avukatlarından Hüseyin Mutlu Karaman Barosu kongresinde yaptığı konuşma ile ışıkları farklı bir yöne çevirdi.

Karaman'da hafta sonu gerçekleştirilen Karaman Barosu 18'inci olağan kongresi tamamlanırken kongrede yapılan konuşmaların gündemdeki yankıları sürüyor. Karaman'ın tanınmış ünlü  avukatlarından Hüseyin Mutlu kogrede yaptığı konuşmasında isim vermeden kendisini eleştiren meslektaşına cevap vermek yerine meslektaşının söylemlerini ciddiye bile almayarak, ekonomiye ağırlık verdi. Mutlu dünyaca ünlü iş adamı Elon Musk bile gelse Karaman'da yatırım yapılamaz yer yok hepsi parsellenmiş dedi.

9 dakika boyunca katılımcılara hitap eden Avukat Hüseyin Mutlu Karaman'ın tarihinden başlayarak yaptığı konuşmasında, Karaman'ın bu zekayla 10 yıl sonra ancak 10 bin kişiye istihdam sağlayabileceğini söyledi.

“KARAMAN CİDDİ ANLAMDA SU ALIYOR”

Mutlu konuşmasını şöyle sürdürdü; “Şuan geldiğimiz konseptte 2012 yılı için söylüyorum Konya'nın ihracatı 900 milyon dolar civarındayken, Karaman'ın ihracatı 300 milyon dolar civarındaydı. 3 katı fark vardı aramızda. 2021 yılında rakamlara bakacak olduğumuzda Konya 3 milyar dolara çıktı. Karaman ise 250 milyon dolara düştü. Değerli meslektaşlarım bunu söylememin sebebi şu. Karaman ciddi anlamda su alıyor.

“ELON MUSK GELSE YER YOK TAHSİSLİ”

Bunun müsebbibleride var. Bugün çok popüler olduğu için onun ismini söylüyorum Elon Musk Karaman'a Tesla fabrikasını kuracağım dese yer yok. Sahibinden com'a bakın sayın başkan adayımızında şirketinin hemen organize sanayi bölgesi başkanın fabrikasının hemen karşısındaki yerdeki satılık ilanları görürsünüz. Değerli meslektaşlarım Karaman'a sanayi gelmez ise, yatırım gelmez ise bununla alakalı önlem alınmaz ise bununla Karaman'ın geleceğini ilgilendiren yarın Ticaret Odası seçimi var Ticaret Odası seçiminde bunlar konuşulmaz. Karaman'ın geleceğini ilgilendiren biryer var ise buradaki meslektaşlar belirleyecek.

“FİŞLEME EKİPLERİ ORADAYDI”

2011 yılında gördüğüm Halet-i Ruhiye'de Karaman'da sendikalaşma, özgürleşme , işçilerin örgütlü hareket etme adına bir sendika Karaman'da şubesini kurdu. Altında herkesin malümu belli sanayi şirketlerinin fişleme ekipleride oradaydı. Onunla başlayan süreçle beraber şuanda gelinen noktaya baktığımızda işçilerin ve çalışanların temel hak ve hürriyetlerinde kazanım oranları çok yüksek. Rakamlara baktığımızda 2012'de sadece 200 yada 300 dolaylarında işçi hakkını alabiliyordu. Şuanda ise 3 bini geçen bir sayı var.

“SERMAYE LOBİLERİNİN RAHATSIZ OLMASINI ANLIYORUZ”

Şimdi sermaye lobilerinin rahatsız olmasını anlıyoruz, Karaman'ın küçülmesi için elinden gelen gayreti yapanlarıda anlıyoruz. Bununla alakalı hiç bir adımı atmayanlarıda anlıyoruz şuanda bir bisküvi fabrikası yandıktan sonra faaliyete geçemedi, bir fabrika konkardato ilan etti. Bir tekstil fabrikası buradan Bursa'ya gidiyor. Karaman'da kazanmış olup Karaman'da bütün sermayesini yapmış olan bir makine fabrikası Ankara'ya açıyor. Değerli meslektaşlarım biz bunun önüne geçemez isek burayla alakalı tepki göstermez isek burada atıyorum falancanın şuyu varmış, baro başkanlığı, tehtit vs vs hep böyle bunlarla felan yürümez. Karaman'da sanayi olmaz ise dışarıdan yatırım gelmez ise Karaman'ın büyüme ihtimali sıfırdır. Göç verecek şehir.

“MONDROS MÜTAREKESİ GİBİ ŞİRKETLER BÖLÜŞMÜŞ”

Elma'da ıskartada oynanan oyunların haddi hesabını söylemiyorum. Bakın beni burada bazı arkadaşalAr sermaye düşmanı olarak lanse edebilirler. 2021 yılında 3 harfli Türkiye'nin ortadoğunun Fas ve Mısır'da başlayan gıda şirketinde kendisi KAP'a Kamuoyunu Aydınlatma Platformuna bisküvi fabrikası kurmasını kararlaştırdı. Ben bunu rekabet kuruluna taşıdım. Bana dedikleri hangi fabrikanın şeyisin. Değerli meslektaşlarım Karaman küçülüyor şuanda kendi üreticisi ve kendi satıcısı olan tekelleşmeler meydana geliyor. Elmada şuan yaşanılan durum 2.20, 2.30 parametresine geldi. Bu burada yapanlar kimler. Şuan dünya piyasasında 1 dolar, 1 dolar 10 cent. Şuan burada sanki mondros mütarekesi gibi şirketler bölüşmüş. Bunlarla alakalı biz birşeyler demez isek evet bir birimizi eleştiririz işte orda şu var burada bu var. 2 yıl sonrada aynısı olacak, 3 yıl sonrada aynısı olacak.

“BU ZEKA ŞİMDİ SIKINTIYLA BAŞ BAŞA”

Karaman stratejik bir konumda değerli meslektaşlarım Allah bu ülkeye deprem felaketi yaşatmasın. Karaman'dan çağrı merkezlerinin özellikle başka bölgelere gitmesi ve özellikle gıda sektörünün içine düştüğü handikap Orta Doğu da, Balkanlar da ve Orta Asya da birçok ülkeye fabrika yapıp daha sonra pazarı kapatan bu zeka şimdi ne yazık ki sıkıntıyla baş başa. Buda onbinlerce kişiyi derinden sarsmakta. Ekonomi herşey değil ama çok şey. Bununla alakalı burada buna bir farkındalık yaratmak için söz aldım. Burdaki durumum şu bu lafımıda tekrarlıyorum Elon Musk veya Samsung yada herhangi bir şirket Karaman'a fabrika açmak istese yer yok. Hepsi tahsis edilmiş, satılık. Ekonomi büyümez ise bizim kavgalarımız bizim bir birimize bakış açısı, bir birimize bakan senaryo büyür.

“PARSELLENMİŞ BENİM OLSUN KÜÇÜK OLSUN ANLAYIŞI”

Burada şu oldu, bu oldu olaylarına girmeyeceğim. Ancak tarım da sanayi de parsellenmiş küçük olsun benim olsun anlayışıyla dışarıdan gelene kapıların sonuna kadar kapatılmış böyle bir senaryoda Karaman'ın 2 yıl sonraki halini ben size söyleyeyim. 10 bin altı istihdamın olduğu ve çok büyük sıkıntılarında beklediği bir şehirle ne yazık ki karşı karşıya kalacağız” şeklinde konuştu. Mutlu'nun konuşması salondaki huhukçular tarafından güçlü bir şekilde alkış aldı.

Karaman Barosu kongresinde tansiyonu yükselten konuşma

Karaman'da Baro seçimi başladı



karaman avukat baro hüseyin mutlu avukat hüseyin mutlu elon musk fabrika sanayi arsa