Ev sahiplerinden yeni teknik

ABONE OL

Karaman'da ve ülkenin diğer tüm illerinde artan kiralık ev ihtiyacı ev sahiplerini de harekete geçirdi.

Türkiye genelinde yazın yapılan yeni düğünlerin ve açılan üniversitelerin ardından kiralık ev taleplerinde bir patlama yaşandı. Bu talepleri fırsata çevirmeye çalışan ev sahipleri, emlakçılarla iş birliği içinde kiracıyı zor durumda bırakmaya başladı. Yaşanan bu sorunlara karşın uzmanlar ‘Çocuğum oturacak’ bahanesiyle kiracının kapı dışarı edilemeyeceğini belirtti.

Evden çıkarma sebebi olarak ev sahibi ‘Oğlum oturacak’ demesi durumunda da kanunen daireyi bir başkasına 3 yıl boyunca kiraya veremiyor. Aksi halde kiracıya tazminat ödemek zorunda kalabiliyor. Ev satılsa dahi kiracıya 6 ay süre verilmesi mecbur.

Türkiye'de üniversitelerin yeniden açılması, kentsel dönüşüm ve tayinler kiralık ev ihtiyacını artırınca, fiyatlar da fırladı. Karaman'ın bazı bölgelerinde 750 liraya tutulan daireler bin – bin 500 liraları buldu. Son aylarda gelen kiralara zam yok artık dedirtti. Gelen yoğun talebi fırsata çeviren bazı ev sahipleri “Çocuğum oturacak” bahanesiyle mevcut kiracısını çıkartarak evi başka birine yüksek zamla kiralamaya başlaması yeni davalara kapı açtı. Her hafta bu tür davaların geldiğini söyleyen uzmanlar, “Ev sahibi yüksek fiyattan kiralamak ya da aidat için çıkaramaz” uyarısını yineledi.

DAVALAR ÇOK ARTTI

Gayrimenkul danışmanı Toprak Özsan, kiralık talebinin arttığını söyledi. Bazı ev arayanların mal sahibine gidip, “Ben iki katını vermeye razıyım” dediğine dikkat çeken Özsan, mal sahibinin de kafası karıştığını ve kiracısına “Çocuğum gelecek” dediğine işaret eden Özsan, “Ancak ev sahibinin çoğu gelmiyor ve başka bir kiracı geliyor. Bu sefer dava açıyor ev sahibine. Bu tür davalar çok fazla var artık. Ya da evi su basıyor. Zararı da mah sahibi mahkemeye taşıyor. Her hafta böyle bir olayımız var” diye konuştu. Bazı mal sahiplerinin evinin zarar gördüğünü düşündüğü, kimilerinin de fiyatların yükselmesini beklediği için kiraya vermek istemediğine işaret eden Özsan, mal sahibini ikna etmek için konut sigortasına başladıklarını vurguladı.

OĞLUM GELECEK DİYEN 3 YIL KİRALAYAMAZ

Türkiye Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı ve Avukat Ali Güvenç Kiraz, Türk Borçlar Kanunu’nun, kira hukukunda açık hükümler içerdiğinin söyledi. Kiracı tahliyesinin ancak haklı sebebe dayanabileceğine vurgu yapan avukat Kiraz, bu nedenleri şöyle açıkladı: “Kiracının borcunu ödememesi, haklı ihtarla cezalandırılması. Kira sözleşmesine aykırılık. Mesela, kuaför olarak kiralanın bir yerin restorana çevrilmesi. Kişinin taşınmazı satması ve satın alanın ihtarname çekerek, ‘burada ben oturacağım’ demesi. Bunun için de kiracıya 6 ay süre verilmek zorunda. İhtiyaç sebebi. Yani ‘Oğlum, kızım ya da kendim oturacağım’ demesi. Bu türden tahliyede ise 3 yıl kiraya veremezsiniz. Bu maddelerden herhangi oluşmamışsa kira sözleşmesinin süresi dolsa da kiracı tahliye edilemez” şeklinde konuştu.

EV SAHİBİ TAZMİNAT ÖDER

Ev sahiplerinin ihtiyaç kozunu kullandığı ve bunun da tespit edilmesi durumunda yaptırımı olduğunun altını çizen Kiraz, “Yeni bir kiracıya verildiyse, bir yıllık kira ve taşınma bedeli tazminat olarak ödenir”

KARABORSA KIYMETİNDE

Emlak Danışmanı Hakan Erilkun, konut sıkıntısı nedeniyle emlakçıların "Kiracınız çıkacak mı?" diye ev sahiplerine sormaya başladığını söyledi. Erilkun, sözlerini şöyle sürdürdü, "Neredeyse karaborsa kıymetinde. Depozitoyu bir kira bedelinden daha yüksek tutmaya çalışıyorlar. Tabbuk Emre Mahalesi, Gevher Hatun Mahallesi gibi mevkilerde talep yoğun. Daha önce 750 lira olan evler şuan bin liranın altında değil. Ev arayanların yüzde 60'ı öğrenci. Günde en az 15 kişi kiralık ev için geliyor” şeklinde konuştu.

karaman emlak kiralık ev emlakçı ev sahibi kira