İş adamları bir araya geldi futboldan fuara herşey konuşuldu
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Karaman Şubesi'nin aylık istişare toplantısında iş insanlarına devlet destekleri hakkında bilgilendirme yapıldı.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Karaman Şubesi'nin aylık istişare toplantısı kentteki bir otelde gerçekleştirildi.
Toplantıya MÜSİAD Karaman Şubesi yönetimi ve üyelerinin yanı sıra, KOSGEB Karaman İl Müdürü Mevlüt Tavşan, KMÜ Kariyer Planlama Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Ögr. Üyesi Aytuğ Altın, Karaman Futbol Kulübü Başkanları Mehmet Ali Han ile Süleyman Han, İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürü Metin Yiğit, TKDK İl Koordinatörü Özgür Öztürk, Mobilyacılar Odası Başkanı Şabettin Koçyiğit, KMÜ Rektör Danışmanı Doç. Dr. Sefa Usta, Arş. Gör. Yunus Emre Büyükbasmacı ve basın mensupları katıldı.
Salim Kılıçarslan'ın Kuran-ı Kerim tilaveti ile başlayan toplantının açılış konuşmasında programı takdim eden MÜSİAD Karaman Şube Müdürü Hüseyin Çölmek, katılımcılara teşekkür ederek sözü Karaman Şube Başkanı İbrahim Taşbaş'a verdi. Taşbaş, "Aylık istişare toplantımızın hayırlara vesile olmasını dilerim. Bu toplantımızda üyelerimize devlet teşviklerini aktaracak katılımcılarımız aramızda. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ederiz. Umarız üyelerimize ve Karaman'a faydalı bir toplantı olur." dedi.
KARAMANLI İŞ İNSANLARINA ÜCRETSİZ FUAR DAVETİ
Toplantıda, Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleştirilen Güney Kariyer Fuarı için, KMÜ Kariyer Planlama Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Ögr. Üyesi Aytuğ Altın sunum yaparak, MÜSİAD üyelerini hem Karaman'ı hem de firmalarını tanıtmak üzere fuara davet etti.
Altın, "Fuar, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi koordinasyonunda, 16 üniversitenin ortaklığı ile 18-19 Mart 2022 tarihlerinde Süleyman Demirel Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşecek. KMÜ-Kariyer Planlama Merkezi, MÜSİAD ve üyelerini fuarda görmekten mutlu olacak. Karaman işadamlarından konuya destek bekliyoruz. Isparta da gerçekleşecek ve ilimizin de aralarında yer aldığı Güney Kariyer Fuarları etikliğine ücretsiz katılım imkanı olacak.
Ayrıca Kariyerkapisi.gov.tr ve Yetenekapisi.org gibi Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın himayesinde ki portallar ile firmalarımız işveren unvanıyla profil oluşturarak nitelikli eleman ihtiyacını karşılayabilecek.
Fuar için Karaman'dan White Rose firmamız sponsor oldu. Portallarda da bilgisi verilen sponsorlar arasında Karaman firmalarının daha çok yer alması sanayimizin gücünü fark ettirmek için güzel bir imkan. Karamanlı firmalarımızı bu fuarda görmekten çok memnun oluruz." dedi.
MUSA AKGÜL: BÜYÜK FİKİRLER BURALARDAN ÇIKIYOR
Güney Kariyer Fuarı için, Dr. Ögr. Üyesi Aytuğ Altın'ın sunumunun ardından söz alan White Rose firması sahibi ve MÜSİAD Karaman Sektör Kurulları Başkanı Musa Akgül, "Fuar için daha erken haberimiz olsaydı daha büyük bir sponsorluk yapacaktık. Firma olarak fuarda yerimiz alacağız. Önemli bir bütçe ayırmak gerekiyor fakar önemli olan insana yatırım yapmak. Şuan büyükşehirlerde yaşam zorlaştı. Küçükşehirlere kaçış var. Bizim bu durumda ve böyle fuarlarda kaynaklar, fikirler bulmamız lazım. Örneğin, bizim firmamızın uluslararası bir etiket patenti var. Bunun fikri böyle ortamdan çıktı. Karaman'ın bilinirliği için bu fuara katılalım." şeklinde konuştu.
MEHMET ALİ HAN: KARAMAN'A BORCUMUZ VAR
Toplantıda söz alan Karaman Futbol Kulübü Başkanı Mehmet Ali Han, "Biz yurtdışında yaşayan iki kardeşiz. 16 yaşında Karaman'dan gitmiştik. Yetiştiğimiz şehire borcumuz var. İlgimiz ve bilgi birikimimizin olduğu futbol alanında bir boşluk gördük. Gücümüz yettiğince hizmet etmek istiyoruz. Karaman Organize Sanayi Bölgesi'nde de yatırımımız olacak. Futbol, dünyada dinden sonra en etkili ilgi uyandıran unsur. Karaman'ı dünyada marka yapmak istiyoruz. Sizlerden sadece manevi destek bekliyoruz. Maçlarda stadımızda desteklemeniz bizi çok mutlu eder." ifadelerini kullandı.
KOSGEB MÜDÜRÜ TAVŞAN: MİKRO VE KÜÇÜK İŞLETMELERE 100 BİN TL DESTEK VERİLECEK
Küçük ve Orta Ölçekli Sanayiyi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Karaman İl Müdürü Mevlüt Tavşan, Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı hakkında bilgiler verdi.
Tavşan, "2021 yılında KOSGEB, Dünya Bankası ve Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı - JICA işbirliğinde “Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Projesi” başlatılmıştır. Projenin amacı; imalat ve bunun tamamlayıcısı olan öncelikli sektörler ile Kovid-19 salgını etkilerinin nispeten yoğun olduğu diğer sektörlerdeki MKİ’lerin faaliyetlerini sürdürmelerinin ve geçmiş dönem ortalama istihdam seviyelerini koruyarak yeni personel istihdam etmelerinin sağlanmasıdır. Programın son başvuru tarihi 31 Mart 2022 olup işletmelerin programa başvuru sırasına göre uygulama yapılarak işe alınan personel bilgisine göre Destek Programının bütçesi dâhilinde ödemeler gerçekleştirilecektir.
MKİ Destek Programı şartlarını sağlayan işletmelere; 1981 ve sonrası doğumlu, son 3 yılda 180 günden fazla çalışmamış üniversite veya mesleki ya da teknik lise mezunu en az bir yeni personelin “12 ay boyunca istihdam edilmesi taahhüdü” ve “Başvuru dönemi ilanından önceki 12 aylık ortalama istihdamın korunması” şartı ile; yeni istihdam edilecek personel başına 100 Bin TL geri ödemeli destek verilecektir.İşletme sahibi kadın ise veya işe alınan personel kadın ise, destek personel başına 10 Bin TL artırımlı olarak uygulanacaktır. Başvuru dönemi ilan tarihinden önceki ayda (Kasım 2021) işletmede çalışmıyor olan personel “yeni” kabul edilecek olup, Mikro işletmeler en fazla 2 personel, küçük işletmeler en fazla 5 personel için destek alabilecektir. İşletmeye gerçekleştirilecek ödemeler, 6 ay + 6 ay şeklinde destek ödemesine esas iki taksit döneminin başında peşin olarak yapılacaktır.
Destek kapsamında istihdam taahhüdünde bulunulan personelin işten ayrılması/değiştirilmesi durumunda, şartlara uygun yeni bir personel istihdam edilebilecektir. Destek kapsamında İŞKUR ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile de koordineli çalışıyoruz. Personel bulma problemi yaşayan işletmelerimiz buralardan iş arayanların profillerini inceleyerek uygun personeli bulabilirler." dedi.
TKDK 40 MİLYON EURO BÜTÇELİ DESTEK PROGRAMI BAŞLATTI
TKDK İL Koordinatörü Özgür Öztürk, Ulusal Kalkınma İçin Kırsal Kalkınma destek programı kapsamında yüzde 65 hibe verildiğini söyledi. 40 milyon euro bütçeli bir destek programı olduğuna değinen Öztürk, "Desteklerimiz kapsamında, çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve iş geliştirme, bitkisel ürünler, arıcılık, zanaatkarlık, katma değerli ürünler, kırsal turizm ve rekreasyon, su ürünleri yetiştiriciliği, yenilenebilir enerji konularında 500 bin euro üst limitli yüzde 65 hibe uyguluyoruz. Makine parkları konusunda birlik ve kooperatiflerde projeye başvurabiliyor. Projesini üretip, kabul gördükten sonra işini kuran ve yatırımını yapanlara proje bütçelerinin yüzde 65'ini tekrar ödüyoruz.
Ayrıca kur dalgalanmalarına karşı, soğukhava depoları gibi ihracat yapan sektörlerde yüzde 25 fon artışı sağlıyoruz." ifadelerini kullandı. Aylık istişare toplantısı, yapılan sunumların ardından soru cevaplarla sona erdi.