Karaman'da çalışan gazeteciler günü kutlandı
Karaman'da 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü New Karaman Otel'de düzenlenen programla kutlandı.
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü, Karaman Gazeteciler Cemiyetinin ev sahipliğinde New Karaman Otelde düzenlenen programla kutlandı.
Programa, Karaman Valisi Mehmet Alpaslan Işık, eşi Munise Işık, Cumhurbaşkanlığı Kabine Sekreteri Osman Sağlam, AK Parti Karaman Milletvekilleri Dr. Recep Şeker ve Av. Selman Oğuzhan Eser, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca, Genel Başkan Yardımcıları Levent Altun, Necmi Işıksal, İstanbul Avrasya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Oğuzhan Bayrak, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Namık Ak, Vali Yardımcıları İsmail Hakkı Çınarsoy, Oğuz Şenlik, Kamuran Mustafa Ballı, Mehmet Özmen, Karaman Baro Başkanı Av. Oktay Yılmaz, İl Emniyet Müdürü Ayhan Taş, İl Jandarma Komutanı Mustafa Çetin Kaya, siyasi parti il başkanları, daire müdürleri ve gazeteciler katıldı.
Gecenin açılış konuşmasını yapan Karaman Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kemal Önder Demirkollu katılımcıları ayrı ayrı selamlayarak katılımlarından dolayı teşekkür etti.
Sektörün son durumu hakkında katılımcılara bilgi veren Başkan Demirkollu “Basın sektörü; bilgiye erişim ve iletişim konularında yaşanan teknolojik gelişmelerden en hızlı etkilenen sektörlerden biri oldu. Buna bağlı olarak yeniden yapılanan sektör, 'internet medyası' olarak bildiğimiz yöntemle genişleyerek daha da büyüdü. Bu yeni haber alma yöntemi; depolama imkânı, görüntü-ses ve metnin bir arada olması nedeniyle halk tarafından oldukça ilgi duyulup takip edilen bir alan haline geldi. Göreve geldiğimiz dönem; bu alanda faaliyet gösteren ve kurumsallaşarak sahada mesleğini icra eden arkadaşlarımızı cemiyetimize kazandırmayı ilk yapmamız gereken işler arasında gördük. Bugün bu alanda faaliyet gösteren çok sayıda arkadaşımız artık cemiyetimizin üyesidir. Elbette sektörün genişleyerek, dijital ortamda da yürütülebilir olması beraberinde bazı sıkıntıları da doğurdu. Örneğin, hiçbir mesleki geçmişi olmamasına ve mesleki geçmişi olanlardan destek almamasına karşın bir internet sitesi kurmak marifetiyle sektöre girenler de oldu. Bu durumda cemiyet olarak 'Basın mensubu' titrini bizim aracılığımızla yanlış kişilerin kullanması ihtimali doğduğundan, 'Komite' adı ile bir ön onay ekibi oluşturduk. Meslekte en az 10 yıllık kıdeme sahip 5 arkadaşımızdan oluşan komite, üyelik müracaatlarını değerlendirerek yönetim kurulumuza sundu. Bu yolla mesleğin gerek kurumlardaki, gerekse halk içindeki temsiliyet imajını korumaya çalıştık.
Bu titizlikte yürüttüğümüz büyüme çalışmaları sonucunda, her biri ile iftihar edeceğimiz steril bir üye kadrosu ortaya çıktı. Değerli büyüklerim; Elbette bu mesleğe girerken hepimizin birer kahramanı ve birçok rol modeli vardı. Haber üretirken, herhangi bir olaya karşı duruş sergilerken veya haberi izlerken önce onları izledik.
Cemiyet olarak büyüme faaliyetleri kapsamında gençleşen kadromuzun, bu duayen büyüklerimizin bilgi ve birikimlerinden istifade etmeleri açısından önümüzdeki süreçte 'Deneyim paylaşımı' adı altında gelişim faaliyetleri planlıyoruz. Geçmişin tecrübesinin aktarılmadığı sektörün, sadece teknolojik imkânlarla istenilen başarıya ulaşamayacağını biliyoruz. Bu bağlamda gerek cemiyetimizin gerekse sektörün bugünlere ulaşmasında emeği geçen tüm meslek büyüklerime huzurlarınızda şükranlarımız sunuyorum.
Şehrimizin kıymetli yöneticileri; Mesleğimizin gelişimi; toplumsal, kültürel ve ekonomik gelişmelerle paralel ölçüde gerçekleşmektedir. Öte yandan özel içerik üretimi ve dosya haberler sektörde varlık gösterebilmek ve mesleğimiz açısından oldukça önemlidir. Dolayısıyla bazen ekonomik, bazen de içerik konularında taleplerimiz olduğu gerçektir ancak, sanayisi, toplumu ve ekonomisi büyüyen kentin basını da bunlara paralel oranda büyümelidir. Bu bağlamda sektörümüzden sizlere gelen taleplerin karşılanması noktasında gösterdiğiniz alicenap tavırlarınız nedeniyle her birinize teşekkür ediyorum. Ümit ediyorum ki; önümüzdeki süreçte de sizler şehrin büyümesi ve gelişmesi adına çalışmalar yürütürken, bizler de kamuoyu adına bu çalışmalara tanıklık edeceğiz.
Hattı zatında 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü, basın emekçilerinin yükselen maliyetlerin düşürülmesi ve insani haklarını sessiz bir yürüyüşle istedikleri gündür. Kendilerini 'Fikir işçileri' olarak tanımlayan dönemin gazetecileri ilk çıkarttıkları gazete. "Daima halkın hizmetindeyiz" manşeti çekmişlerdir. Aradan yıllar geçmesine karşın meslektaşlarımız o manşeti misyon olarak kabul etmiş ve bu düsturla çalışmalarına devam etmişlerdir. Yeri geldi; elimizdeki kalemi bırakıp, vatanı uğruna Yunan Efsun Alayı'na ilk kurşunu sıkan Hasan Tahsin olduk. Yeri geldi; Kuvayi Milliye'nin mesajlarını, bir tren vagonunda gizlice bastığımız gazete ile işgal altındaki şehre muharrirlerle katip yeniden doğduk. Yeri geldi; bir haber takibinde helikopterden düşerek hayatını kaybeden İsmail Güneş olup öldük. Her nerede olursak olalım, halkımızın hizmetinde olduğumuz ve onların sesi olmak için olduk. Yönetime seçildiğimiz 10 ay gibi bir kısa sürede, birçok çalışma ve faaliyeti hayata geçirdik. Kısaca bunlardan birkaçını sizlere bahsetmek istiyorum. Öncelikle cemiyetimizin internet sitesini kurarak aktif kullanıma sunduk. Üyelerimize özel barkotlu tanıtım kimliklerini hazırlayıp dağıttık. Yeni yönetimimizi ziyaret edenlere iadeyi ziyaretleri geçekleştirdik. Meslektaşlarımızla sürekli bir araya gelerek neler yapabiliriz çalışmalarını sürdürdük. En büyük eksiklerimizden birisi cemiyetimize ait merkez yerimizin olmamasıydı. Hemen çalışmalarımızı hızlandırıp yeni cemiyet merkezimizi kiraladık. Burası teslim aldığımızda fiziki olarak çok kötü bir durumdaydı. Bizim camiamızda çok kullanılan bir söz vardır. Gazetecilerin ünü çoktur, ama unu yoktur diye. Cemiyetlerin belirli bir kaynakları olmadığı için bu merkezimizin tadilatı ve eksiliklerinin giderilmesi için dostlarımızdan destekler alarak güzel bir cemiyet merkezini faaliyete geçirdik. Bu süreçte bizlere maddi manevi her türlü desteği sağlayan, tüm büyüklerimize, iş adamlarımıza, dostlarımıza teşekkürü bir borç biliriz. Özellikle Çalışan Gazeteciler günü ile birlikte bu gün idareciler günü olarak kutlanılmaktadır. Ben şahsım ve meslektaşlarım adına bize her zaman her türlü desteğini sağlayan ve yanımızda olan Sayın Valimi Mehmet Alpaslan Işık'a, Milletvekillerimiz Dr. Recep Şeker ve Av. Selman Oğuzhan Eser’e, KMÜ Rektörü Dr. Namık Ak’a teşekkür ve minnetlerimi arz ederken tüm idareciler adına şimdiden günlerini kutlarım. Bir teşekkür de gece gündüz demeden çalışan basın emekçilerimizin eşlerine. Zira her türlü başarımızın ardında eşlerimiz var. Bu duygu ve düşüncelerle programımıza katıldığınız için teşekkür ediyor, hepinizi Cenab-ı Allah'a emanet ediyorum. İyi ki varsınız” dedi.
Başkan Demirkollu'nun konuşmasının ardından kürsüye çıkan Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca; “20 yıldır Türkiye Gazeteciler Federasyonunun çeşitli kademelerinde görev yaptım ve 6 yıldır da genel başkanlığını yapıyorum ve 20 yılı aşkın Karaman’a geliyorum. Bugün de bazı basın kuruluşlarını ziyaret ettim. Belki Türkiye’de en eksik meslektaşlarının birleştirememiş 4 ilden 1 tanesi maalesef Karaman’dı. Bugün çok mutlu oldum ve şuanda kendi şehrim Eskişehir’de de bugün böyle bir program var ama ben Karaman’da olmayı tercih ettim. Çünkü Karaman’da genç bir ekibin kısa bir süre içerisinde göreve gelmesi ve bu kısa süre içerisinde böyle bir geceyi düzenlemesi artı binasının olması ve birlik ve beraberliğin sağlanması bizleri son derece mutlu etti. Türkiye’de şuanda Anadolu bitmek üzere yok olmak üzere, tabi ki biz bunu Türkiye Gazeteciler Federasyonu olarak devamlı suretle dillendiriyoruz ve dillendirmeye de devam edeceğiz. Örneğin bugün 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü, 60 yıl önce bir bayram havası vardı çalışan gazetecilere hak verilmişti o günden bugüne bugün ki siyasi partiler tüm iktidarla maalesef 60 yıldır çalışan gazetecilerle ilgili hiçbir iyileştirme olayına girmemiş ufak tefek çalışmalar yapılmıştır. Türkiye’de Anadolu basınında maalesef bugün o güzel günü kutlamaya çalışıyoruz ama çalışan arkadaşlarımızın büyük bir çoğunluğu asgari ücret alamamaktadır. Sendika başkanı asgari ücret artmalı diyor bende diyorum ki basın çalışanlarına asgari ücretin artmasına gerek yok çünkü 2 bin 850 lira alan gazeteci sayısı şuanda çok az. Ve şuanda 5 bin civarında Anadolu basınında işsiz gazeteci var artı son 5 yıl içerisinde bin 800 olan günlük sadece resmi ilan alan gazete sayısı 900’lere düştü. Türkiye’de 100 civarında olan televizyon sayısı 50 sayısının altına düştü karasallar tamamen yok oldu. Biliyorsunuz 1 tane Karaman’da var oda perdeleri kapattı. Sorunlarımız çok umutlarımız var” dedi.
Karaman Valisi Mehmet Alpaslan Işık ise: “Benimde eski muhabirliğim var, ondan dolayı ben kendimi her zaman gazetecilere, basınımıza çok yakın hisseden biriyim, onlarından çok desteğini görüyoruz. Her zaman yaptıkları haberlerde duyarlı davranıyorlar. Ben hepsine şahsım adına teşekkür ediyorum” dedi. Konuşmaların ardından geceye katkı sunanlara plaket takdim edildi.