Karaman'da Teknopark ve Üniversite - Sanayi İş Birliği Toplantısı yapıldı
Karaman Teknokpark ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) - Sanayi işbirliği kapsamında önemli bir toplantı gerçekleştirdi.
Karaman Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü salonunda yapılan toplantıya KMÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Gavgalı, Karaman Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kemal Boynukalın, İnnopark Genel Müdürü Prof. Dr. Fatih Mehmet Botsalı, KMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nevzat Aydın, öğretim elemanları ve sanayiciler katıldı.
Rektör Gavgalı’dan “birliktelik” çağrısı
Toplantının açış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Mehmet Gavgalı Üniversite-Sanayi iş birliğinin önemine dikkat çekerek şunları söyledi: “Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi olarak Teknopark ve Sanayi iş birliği kapsamında güçlü bir alt yapıya sahibiz. Karaman’ımızı sanayi ve teknoloji alanlarında daha ileri seviyelere çıkarmaya hazırız. “Karaman Teknopark’ın gelişmesine katkı sağlamak için hep birlikte yol almalıyız ve yeni projeleri hayata geçirmeliyiz.”
Rektör Gavgalı, toplantıya konuşmacı olarak katılan İnnopark Genel Müdürü Prof. Dr. Fatih Mehmet Botsalı’ya katılımlarından dolayı teşekkür ederek, aktaracağı bilgi ve deneyimlerin önemli olduğunu belirtti.
“Teknoparklar hem sanayi hem üniversiteler için çok önemlidir”
Açış konuşmasının ardından söz alan Prof. Dr. Fatih Mehmet Botsalı, Karaman’ın sanayi ve teknoloji alanlarında ülkemiz için önemli bir konumda olduğunu belirtti.
Sunumunda teknoparkların tarihçesini anlatan Botsalı, ABD’nin Kuzey Kaliforniya bölgesinde Standford Research Park (Silikon Vadisi) ismiyle kurulan teknoparkların gelişiminde özellikle üniversitelerin yer almasının, girişimcilik kültürünün gelişmiş olmasının ve uygulayıcıların bölgede bulunmasının etkin rol oynadığını ifade etti. Bu bakımından Karaman’daki uygulayıcıların önemli rol oynadığını ifade eden Botsalı, girişimcilik kültürünün gelişmesiyle teknopark konusunda gelişimin sağlanabileceğini ifade etti.
Türkiye’de 2003 yılı itibariyle teknoparkların sayısının artmaya başladığını ve şu an 95 teknoparkın olduğunu söyleyen Prof. Dr. Fatih Mehmet Botsalı, teknoparkların aynı zamanda bir girişimcilik ve inovasyon ekosistemi olduğunu kaydetti.
“Her ülkede ve bölgede bir inovasyon ekosistemi olmalı”
Prof. Dr. Botsalı, konuşmasına şöyle devam etti: “Ülke ve bölge bazındaki inovasyon ekosistemleri farklı fonksiyonlara sahip aktörler, iş birlikleri oluşturan arayüz kuruluşları, inovasyonu destekleyen ve teşvik eden politikalar, eğitimli ve gerekli niteliklerle donatılmış insan kaynağı ile yatırımcılardan oluşur. Bu aktörler bu ekosistemde birbirlerini destekler ve birbirlerinin gücünü arttırırlar. Bu aktörlerden birisi olmazsa sistem çalışmaz. Her ülkede ve her bölgede bir inovasyon ekosistemi olmalıdır. Bu bağlamda Karaman bölgesinde de bir inovasyon ekosistemi kurulmalıdır.”
Ülkemizde kurulan Teknoloji Geliştirme Bölgelerinin önemini vurgulayan Prof. Dr. Fatih Mehmet Botsalı, bu bölgelerin amaçlarının; Üniversite-Sanayi iş birliğini sağlamak, üniversitelerde üretilen bilginin sanayiye yayılmasını ve ticarileştirilmesini gerçekleştirmek, sanayide teknolojik inovasyona dayalı büyümenin gerçekleştirilmesi, teknolojik ürünlerin üretim ve ihracatında artışın gerçekleştirilmesi olduğunu ifade etti.
Öğretim elemanları ve sanayicilerin soru, görüş ve önerileriyle devam eden toplantı, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Gavgalı ve Karaman Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kemal Boynukalın tarafından İnnopark Genel Müdürü Prof. Dr. Fatih Mehmet Botsalı’ya hediye takdimleri ile sona erdi.