Karaman'da 'Yunus Emre'yi Anma Etkinlikleri' masaya yatırıldı
Karaman'da şimdiye kadar olan en kapsamlı toplantı 'Yunus Emre'yi Anma Etkinlikleri' kapsamında yapıldı.
Cumhurbaşkanlığı tarafından 2021 yılının Yunus Emre ve Türkçe Yılı ilan edilmesi ile birlikte Yunus Emre’yi Anma etkinliklerinin en iyi şekilde gerçekleştirilebilmesi amacıyla ilimizin farklı kesimlerden temsilcilerin katıldığı geniş kapsamlı toplantı düzenlendi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Mehmet Alpaslan Işık, 2021 yılı UNESCO tarafından Yunus Emre’yi Anma ve Kutlama Yılı olarak ilan edildiğini belirterek Cumhurbaşkanımız tarafından yayımlanan genelgeyle Yunus Emre’nin hem beşeriyete ortak bir değer olarak takdim edilmesi hem de ülkemize bir kez daha hatırlatılması maksadıyla 2021 yılının “Bizim Yunus” olarak anılması Yunus Emre’nin mirası olan Türkçenin öneminin vurgulanması, medeniyet dili kimliğiyle bilinçli ve doğru kullanımın sağlanması amacıyla “Dünya Dili Türkçe” adıyla yurt genelinde ve yurt dışında çeşitli faaliyetler düzenlenmesine karar verildiğini söyledi.
Vali Işık, “Biz henüz Cumhurbaşkanlığı genelgesi çıkarılmamışken UNESCO tarafından 2021 yılının Yunus Emre’yi anma yılı olarak ilan edilmesi üzerine harekete geçtik. İlk toplantımızı başkanlığımda gerçekleştirdik. Daha sonra vali yardımcımızın başkanlığında kurmuş olduğumuz alt komisyon ile çalışmalarımıza devam ettik. Alt komisyon ona yakın toplantı gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 2021 yılının Yunus Emre ve Türkçe Yılı olarak kutlanması talimatı üzerine Türkçe ile ilgili projeler üzerinde de çalışmaya başladık. Şimdi önümüzde tarihi bir fırsat olduğu ortada bunu kaçırmamız gerek. Türkiye özelinde diğer illerden çok avantajlı konumdayız. Hem Yunus Emre’yi hem de Türkçenin başkenti olarak Türkçeyi sahiplenecek tek iliz. Milli eğitim müdürlüğümüzün çok güzel bir çalışması var. Yunus’un özünü felsefesini küçük dimağlara yerleştirme her Karamanlıyı Yunus yapmak fikri. Bu kapsamda her hafta yapılmış takvime göre sınıflarda Yunus’un felsefesini benimsetecek dersler çocuklarımıza gösterilecek. Bu çalışmada başladı. İşte bu kitapçığın başında milli eğitim müdürümüzün kullandığı bir slogan var kendisi yaratmış benim de çok hoşuma gitti dedi.
Vali Mehmet Alpaslan Işık konuşmasının devamında “Özümüz Yunus sözümüz Türkçe”, biz Karamanlı olarak Yunus’un Karamanlı olduğuna dair kuvvetli iddiamız ile onun felsefesini, dünya görüşünü, ahlakını ilimizde ön plana çıkararak, bir davranış kalıbı haline getirecek her türlü çalışmayı yaparak, şehre gelecek herkese "Ya Karaman’da bir Yunus ahlâkı ve kültürü var ki” dedirtmeyi amacımız kuru kuruya Yunus’a sahip çıkmak değil onun felsefesini bu şehirde hedefliyoruz. Yaşatmak, yaşam biçimimizi o ahlaka göre şekillendirmektir. Türkçede ise diğer illerden 1-0 öndeyiz, Türkçenin başkenti olduğumuz herkes tarafından kabul görmüştür. İşte bu iki yönü bir arada kullanarak gerçekten Yunus’un felsefesini ve Türkçemizin özünü gösterecek çalışmaları bir an önce yaparak bu sayede ilimizin tanıtımına katkıda bulunmak zorundayız. Bugünkü toplantıda sizlerin öneri ve projeleri sonucunda bu yılki yol haritamızı çizmiş olacağız. Tüm Karaman tek yürek tek bilek olarak bu çalışmalarda bir araya gelmiş durumda Yunus bizim, Türkçe bizim. Karaman hepimizin, ben şimdiden vereceğiniz katkılardan ötürü hepinize tekrar teşekkür ediyorum” dedi.
Vali Işık’ın konuşmasının ardından toplantı, 2021 Yunus Emre Yılı Etkinlikleri çerçevesinde yapılması planlanan etkinliklere ilişkin yapılan sunumlar ve katılımcıların konuyla ilgili görüşlerini aktarması ve karşılıklı fikir alışverişinden bulunulmasıyla sona erdi.
19 Şubat 2021 Cuma günü Lütfi Elvan Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen toplantıya Vali Mehmet Alpaslan Işık, Karaman Milletvekilleri Recep Şeker, Selman Oğuzhan Eser, İsmail Atakan Ünver, Belediye Başkan Vekili Eyüp Aslan, ilçe kaymakamları, akademisyenler, siyasi parti temsilcileri, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarından temsilciler ile basın mensupları katıldı.