Karaman KARDOHAK kampanyalarını sürdürüyor
Karaman'da tamamen gönüllü kişilerden oluşan KARDOHAK barınaktaki hayvanları ziyaret edip onların son durumlarını inceledi.
Karaman'da Doğa ve Hayvanları Koruma Derneği (KARDOHAK) üyeleri başlattıkları 'Üzülmek ve ağlamak yerine, çözümün bir parçası için destek ol!' kampanyası kapsamında hayvan barınağını ziyaret ederek, hayvanları besledi. Dernek üyeleri beslemenin ardından Belediye veteriner işleri müdürlüğü ve barınak çalışanları ile bir araya gelerek son çıkan yasa (5199 sayılı hayvanları koruma kanunu) ve barınakta yürütülmekte olan projelerle alakalı bilgi alışverişinde bulundu.
Karaman'da KARDOHAK kurulduğu günden bugüne kadar doğa ve hayvan sevgisi ile ilgili farkındalık yaratmak ve toplumda bu bilinci yaygınlaştırmaya devam ediyor. Faaliyetlerini hiçbir maddi beklenti içine girmeden tamamen manevi duygular ile gönüllük esasına göre yürüten dernek üyeleri barınak ziyareti sırasında Karaman Belediyesi Veteriner işleri Müdürü Mehmet Emdirme tarafından koruma altına alınmış ve bakımı yapılan hayvanlar hakkında bilgi verildi. Ayrıca, Geçici Hayvan Barınağı’ndan sahipsiz hayvanların yararlandığı gibi sahipli hayvanlara da birçok yönde hizmet verdiklerini sözlerine ekledi.
Geçici Hayvan Barınağı’nda gerek sahipsiz sokak hayvanlarının gerekse sahipli hayvanların muayene, tanı, tedavi, operasyon, aşılama, kısırlaştırma, işaretleme, mikroçip uygulama, kayıt ve sahiplendirme gibi hekimlik faaliyetleri yürütüldüğü belirtildi. Hayvanları sahiplenmek isteyen vatandaşlarımıza da bu hayvanları ücretsiz olarak verdiklerini anlattılar.
Ayrıca 5199 sayılı kanunla alakalı da bilgilendirme yapıldı. Konuyla alakalı açıklamada bulunan KARDOHAK başkanı Barış Çağlar yeni yasa ile ilgili şu açıklamalarda bulundu.
Yapılan değişikliklere göre kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarını digital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına aldırmakla yükümlüdürler diyen Çağlar; “Bunun yanında tehlike arz eden Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasilerio türlerini veya bunların melezlerini üreten, sahiplenen, sahiplendiren barındıran, besleyen, takas eden, sergileyen, hediye eden ve bunların ülkemize girişini, satışını ve reklamını yapana hayvan başına 11 bin Türk Lirası idari para cezası verilir ve bu hayvanlara el konulur ve bu hayvanlar belediye tarafından hayvan bakımevine götürülür.
Fakat bu hayvanların altı aylık süre içerisinde kısırlaştırmasını yapan ve bunu belgeleyip bakanlığa kayıt ettirenler bu köpeklere ölünceye kadar bakabilirler. Fakat bu köpekler halkın yoğun olduğu yerlerde parklara giremezler. Sadece ağızlık ve tasma ile sakin yerlerde gezdirebilirler” dedi.