Ünver "Yanlış politika üreticiyi çaresiz bıraktı"
Karaman'ın CHP'li milletvekili İsmail Atakan Ünver TBMM genel kurulunda yaptığı konuşmasında "yanlış şeker politikası pancar üreticisini sahipsiz ve çaresiz bıraktı" dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, TBMM’de yaptığı konuşmada pancar üreticisinin sorunlarını gündeme getirerek; “İktidar çiftçimizin yüksek girdi maliyetleri altında ezilmesine göz yummaktadır.” dedi.
Çiftçinin yaşadığı sorunlara dikkat çeken CHP Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, her yıl 2 Trakya büyüklüğündeki tarım arazisinin ekilmediği AKP döneminde, tarımdaki çöküşün devam ettiğini dile getirdi. Ünver konuşmasının devamında: “Buğday ekiminden hak ettiği karşılığı alamayan çiftçimizin özellikle Orta Anadolu'da can simidi olarak tutunduğu pancar ziraatı da artık çiftçimizin beklentisini karşılayamamaktadır. İktidarın şeker fabrikalarını özelleştirmesiyle karakterize olan yanlış şeker politikası pancar üreticisini sahipsiz ve çaresiz bırakmıştır.” diye konuştu.
ÜRETİCİ PANCAR EKİMİNDEN VAZGEÇTİ
ÜFE’nin %105 olduğu bu dönemde iktidarın çiftçinin yüksek girdi maliyetleri altında ezilmesine göz yumduğunu ifade eden Ünver: “Karaman'da başta Akçaşehir ve Sudurağı beldelerimiz ile Ekinözü, Kameni, Alaçatı, Salur ve diğer köylerimiz olmak üzere pancar ekilişi yapılan köylerimizdeki pancar üreticilerimiz bu yıl %48 oranında pancar ekiminden vazgeçmiştir.” şeklinde konuştu. Ünver konuşmasının sonunda ise, TBMM’de konuşma yaptığı sırada Tarım ve Orman Bakanı olan Bekir Pakdemirli’ye ithafen; “Muhalefeti sandığa gömmekten bahseden Tarım Bakanını, siyasi polemikleri bırakıp tarlaya gömdüğü çiftçimizin dertlerine çare üretmeye davet ediyorum.” demişti.
GALOŞLA TARLAYA GİREREK TARİHE GEÇMİŞTİ
Gece saatlerinde görevden ayrılan Pakdemirli’nin istifası hakkında sosyal medya hesabında yaptığı değerlendirmede; “Galoşla tarlaya girerek tarihe geçmişti, bakanlık ömrü muhalefeti sandığa gömmeye yetmedi.” ifadelerine yer veren Ünver değerlendirmelerini şu şekilde sürdürdü: “Çare Bakan değiştirmek değil, tarıma, hayvancılığa, ormana, suya, gıdaya bakışı değiştirmek... Halktan yana, çiftçiden yana, üretimden yana; ithalata dayanan değil önce kendi kendine yeten, sonra ihracat yapan bir tarım ve hayvancılık politikası geliştirmek; yeşile, ormana, ağaca, suya, denize ve tüm canlıların yaşam haklarına saygı duyan bir planlamayla ülkenin tüm kaynaklarını en verimli şekilde kullanacak bir tarım, hayvancılık, ormancılık ve su ürünleri anlayışı sergilemektir.”