Vali Işık'ın çağrısı yanıt buldu, kurallara uymayanlar ise bakın nasıl bahane buldu
KARAMAN Valisi Mehmet Alpaslan Işık, kentte Ramazan bayramı öncesi 120 olan vaka sayısının 500'e ulaştığını belirterek vatandaşlara maske çağrısı yapmıştı. Vali Işık'ın çağrısı sokaklarda yanıt buldu. Maske takan sayısı artarken, maskesiz olanlarda, 'maskeyle çalışırken nefes alamamak', 'Sigara içtiğim için maske takmıyorum', 'Sıcaktan rahatsız oldum' gibi kendilerine çeşitli bahaneler buldu.
Yaklaşık 250 bin nüfuslu Karaman'da koronavirüs vakası Ramazan Bayramı öncesi az sayıda görünürken, bayram sayısı artış oldu. Artışın ardından kentte bütün cadde ve sokaklarda maske takma zorunluluğu getirildi.
VAKA SAYISI BAYRAM SONRASI 500'E ULASTI
Karaman Valisi Mehmet Alpaslan Işık da geçen cuma günü, koronavirüsten 16 kişinin vefat ettiğini, bayramdan önce 120 olan vaka sayısının 500 ulaştığını, bunun nedeninde rehavete kalıpı, maske ve sosyal mesafe kurallarına uyulmamasını olduğunu belirterek, maske ve sosyal mesafe çağrısında bulundu. Vali Işık'ın çağrısının ardından kentte maske takan kişi sayısında artış olduğu gözlendi.
Kentin en işlek bölgelerinden İsmet Paşa Caddesi'nde parke taşı döşemekte olan işçi Mehmet Aydın, çalışırken maske takmanın çok zor olduğunu söyledi. Aydın; ''Maskeyle çalışırken nefes almakta zorlanıyoruz, o yüzden takmıyoruz. Tozlar falan yapışınca virüs kapmış gibi hissediyoruz. İşimiz gereği maske toz oluyor, pisleniyor o yüzden takmıyoruz.'' dedi.
'SİGARA İÇTİĞİM İÇİN TAKMIYORUM'
Maske takmayanlardanbir genç kız ise; ''Herkes maske takmalı, sadece kendisi için değil tüm insanların tehlikeye atılmaması için maske takılması gerekir. Ben sigara içtiğim için takmıyorum.''diye konuştu.
Maskesiz kameralara yakalanan gurbetçi Durmuş Semiz ise kameralardan kaçmaya çalıştı. Semiz; “Ben yerli değilim, yabancıyım. Maskemiz hazır cebimizde hemen takalım. Sıcaktan biraz rahatsız olduğum için maskemi takmadım. Kulaklarımın arkası biraz rahatsız oldu. Dükkanlara girdiğimiz zaman maskemizi takıyoruz. bence sokaklarda maske takılması uygulaması yanlış sokaklarda zaten sosyal mesafe oluyor.''dedi.
Pastane işletmecisi İbrahim Gürbüz, ''Önceden millet daha duyarlıydı. Dışarıya çıkmıyor temaslarına dikkat ediyordu. Artık kimse koronavirüsü önemsememeye başladı. Şu an herkes dışarıda. Maske takanlar olduğu gibi takmayanlarda var. Bu kurallara uymayanlar Karaman için sağlığımız için iyi değil. Ne olduysa Ramazan bayramında oldu. Bayramda millet iç içe girdi bundan dolayı vaka sayımız bir anda arttı''dedi.
Maskesi bileğinde takılı olan Akif Gülnar ise,''Herksin maske takması gerekiyor. Biz salgın bitmiş gibi davranıyoruz ama tam tersi bence. Son günlerde vakalar daha da arttı. Bence daha duyarlı olmamız, maskesiz dolaşmamamız, sosyal mesafeyi ayarlamamız gerekiyor,''dedi.
Çay bahçesinde maskesiyle oturan İbrahim Demir, maske takmayanlara uygulanan cezanın 900 lira yerine 5 bin lira olması gerektiğini söyledi. Demir, ''Karaman'da son günlerde vaka sayımız çoğaldı. Bu hastalık bayramdan sonra hızla artmış. Sağlık Bakanlığının uyarılarına uymamız gerekir. Bu maskeleri takmamız gerekiyor.''dedi.
Gazetecilerin sorusu üzerine maskesini cebinden çıkararak takan Hüseyin Duran de, cep koldaki maskelerin kimseye faydası olmadığını söyledi. Duran, ''Maskeler takılsa toplum sağlığı için çok iyi olur. Bizde gördüğünüz gibi hemen maskemizi taktık. Telefonda konuştuğumuz için çıkarmıştık. Kol ve cep yerine burunlara takılsa biraz nefes alması zor olur ama iyi olur.''dedi.
Parkta iki kızıyla birlikte oturan Dilara Tarlacı, ülkenin bir an önce bilinçlenmesi gerektiğini söyledi. Tarlacı, ''Bu virüsün daha fazla yayılmaması için önlemlerimizi almalıyız. Bu virüs bir yıldan daha fazla bir süre daha devam edebilir. Bu süreci eve kapanarak geçiremeyiz o yüzden kişisel önlemlerimizi alarak hayatımıza devam etmeliyiz. Türkiye'nin bir çok yerinde maske kuralına uyulmuyor acilen bilinçlenmemiz lazım.''şeklinde konuştu.