Yunusca Bakmak projesinde ödüller sahiplerini buldu
Saray Holding SE-K-A SAR Vakfı sponsorluğu ve Larende Fotoğraf Derneği, Karaman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Karaman İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliği ile düzenlenen "Yunusça Bakmak” adlı fotoğraf yarışmasının ödül töreni yapıldı.
Hatuniye Medresesi’nde düzenlenen ödül törenine, Karaman Valisi Tuncay Akkoyun, Saray Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sami Özdağ, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Yener Terlemez, İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Burhan Yemiş ve davetliler katıldı.
Ödül töreni öncesinde Güzel Sanatlar Lisesi müzik bölümü öğrencileri Yunus Emre’den ilahiler adlı müzik dinletisi performansı sergiledi. Müzik dinletisin ardından İl Kültür ve Turizm Müdürü Burhan Yemiş ve Saray Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sami Özdağ konuşma yaptı.
“YUNUS EMRE, ANADOLU’DAKİ MEVCUDİYETİMİZİN EN ÖNEMLİ MİMARLARINDADIR”
Ödül töreninde konuşan Karaman Valisi Tuncay Akkoyun, “Yûnusça Bakmak Fotoğraf Yarışması Ödül Töreni münasebetiyle aziz şehrimiz Karaman’ın kadim mekânı Hâtûniye Medresesi’nde sizlerle birlikteyiz. Bu program vesilesi ile büyük mutasavvıf, mütefekkir Yûnus Emre’yi rahmetle ve hürmetle yâd ediyorum. Değerli Hâzirûn, Kıymetli Katılımcılar, Medeniyetimizin münevverlerinden, hoşgörünün, sevginin ve merhametin nişanesi, büyük mutasavvıf Yunus Emre, Anadolu’daki mevcudiyetimizin en önemli mimarlarındadır.
Karaman'ımızda manevi varlığı ile mâzimize tâç, hâlimize iftihâr ve istikbâlimize ihtiyâç olan Yunus Emre, Anadolu’yu ve tüm gönül coğrafyamızı şiirleri ve öğretileriyle bir kandil misâli aydınlatmış ve bu topraklara manevi mührümüzü vurmuştur. Son ve ebedi yurdumuz Anadolu’nun vatan kılınmasında, Alparslanların, Fatihlerin gayretleri kadar, gönülleri fetheden Yunus Emre’nin, bugün 749’uncu vuslat yıl dönümünü idrak ettiğimiz Mevlâna Celâleddîn-i Rûmî’nin ve aynı pınardan kaynayan bütün gönül erenlerimizin de gayretleri, fedakârlıkları ve mücadeleleri vardır. Zira medeniyetler ve milletler sahip oldukları değerlerle tarih sahnesine çıkarlar, var olurlar ve yaşarlar. Bizim Yunus ve tüm gönül erenlerimiz, sevgi, hoşgörü ve kardeşlik gibi erdemler üzerine inşa edilen medeniyet varlığımızın, gönül bayraktarları olmuşlardır. Türk dilinin başkenti Karaman’ımızda medfûn bulunan Yunus Emre’nin aşk odununda pişirdiği her bir şiiri, güzel Türkçemize yeni bir zenginlik katmış ve çağları aşarak mâziden âtiye köprüler inşa etmiştir. Ancak ve ancak, aşkla ve muhabbetle yazılan, özden söze akarak kalbe dokunan ifadeler bu kadar etkileyici ve mana yüklü olabilir.
İşte Yunus Emre’nin bu samimiyeti ve dostluğu, vefatının ardından 701 sene geçmesine rağmen fikirlerinin ve düşüncelerinin halen diri kalmasının en büyük nedenidir.
Kıymetli Hâzirun, Değerli Konuklar, Şiirlerinde bâki olanı arayan Bizim Yunus, fâni olanı da ihmal etmemiş, yaratılanı sevdik yaratandan ötürü diyerek, hâlik ile mahlûk arasında sevgi ve muhabbet temelinde kuvvetli bir bağ kurmuştur.
Günümüzde nefret, zulüm ve tefrika ile karanlıklar içerisinde boğulan dünyanın, Yûnusça bakmaya, Yûnusça görmeye, Yunusça düşünmeye ve Yunusça bir duruş sergilemeye son derece ihtiyacı vardır.
“Ben gelmedim dava için, benim işim sevi için, dost'un evi gönüllerdir, gönüller yapmaya geldim” diyen Bizim Yunus’un ifadelerinden ilham alarak kalplerin bir attığı, tefrikanın olmadığı, huzurun, dostluk ve kardeşlik ikliminin hâkim olduğu bir dünya tesis etmek en mühim amaçlarımızdan biri olmalıdır.
Necip Milletimiz, “Daha Adil Bir Dünya Mümkündür” diyerek merhamet, şefkat, adalet ve refah dolu kadîm medeniyetimizden aldığı güçle, tarihimizde olduğu gibi Dünyayı merhametle ve sevgiyle aydınlatmaya muktedirdir.
Aziz Milletimiz, dün olduğu gibi bugün de, cihanda nefret yerine sevgi, ayrılık yerine birlik, düşmanlık yerine dostluk, zulüm yerine adalet, kargaşa yerine sükûnet, kibir yerine tevazu ve acımasızlık yerine merhamet tohumları ekecektir. Buna yürekten inanıyoruz!
Evet Yûnus Emre ve diğer erenlerimizin öğretileriyle asrımızı sevgi, hoşgörü, şefkat ve merhametle dolu “Türkiye Yüzyılı” olarak mühürleyeceğiz.
“TÜRKİYE YÜZYILI” TÜM İNSANLIĞIN YÜZYILI OLACAKTIR!
Bu duygularla, Fotoğraf Yarışmasına katılıp, Yûnusça bakan, Yûnusça gören ve Yûnusça gördüren tüm yarışmacılarımıza en derin şükranlarımızı iletiyorum.
Yarışmanın düzenlenmesinde ve dereceye giren yarışmacıların belirlenmesinde gayretli çalışmalarından dolayı İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüze, İl Millî Eğitim Müdürlüğümüze, Sami bey başta olmak üzere Saray ailesine, Larende Fotoğraf Derneğine, destek veren tüm sivil toplum kuruluşlarına ve jüri üyelerimize teşekkür ediyorum. Dereceye giren yarışmacılarımızı tebrik ediyorum. Aziz şehrimizi varlığı ile şereflendiren, Karaman’ımızda medfun bulunan Yunus Emre’yi ve tüm gönül sultanlarımızı tekraren rahmetle ve hürmetle yâd ediyorum” dedi.
Konuşmaların ardından “Yunusça Bakmak ve Görmek” adlı söyleyişe geçildi. Dr. Ahmet Özpınar’ın sunuculuğunu yaptığı söyleyişe konuşmacı olarak Dr. Mehmet Akgül, Yunus Emre ve felsefesi konusunda bilgiler verdi.
Söyleyişin ardından katılımcılar Yunus Emre ve felsefesini yansıtan 58 farklı fotoğrafın segisini gezdi.
Serginin akabinde yarışmada dereceye giren fotoğrafların sahiplerine Karaman Valisi Tuncay Akkoyun, Vali Yardımcısı Oğuz Şenlik, Saray Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sami Özdağ, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Yener Terlemez, İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Burhan Yemiş tarafından ödülleri takdim edildi.
Yarışmada dereceye girenler ve aldıkları ödüller şu şekilde;
-Birinci-Kamil Özdağ Ödülü: Necmettin Karaca (Van) 10.000 TL
-İkinci-Semiha Özdağ Ödülü: Niyazi Gürgen (Tokat) 6000 TL
-Üçüncü: Adnan Özdağ Ödülü-Ahmet Fatih Sönmez (İstanbul) 5000 TL
-Dördüncü: Karaman Özel Ödülü: Mehmet Kopçal (Karaman) 4000 TL
-Beşinci: Saray Holding Özel Ödülü: Emrah Ildız (Diyarbakır) 2000 TL
-Altıncı: Sek-A-Sar Vakfı Özel Ödülü: Kazım Torun (Bursa) 2000 TL
-Yedinci: Mansiyon-Gökalp Bilici (Antalya) 2000 TL
-Sekizinci: Mansiyon: Kenan Talas (İstanbul) 2000 TL