COĞRAFYA KADER Mİ?
Yaşadığımız toprakların geçmiş tarihine bakınca hiçbir zaman sıkıntılar eksik olmamış, bundan sonra da olmayacak gibi.Bin yılı geçen bir süredir bu topraklardayız.Yakın coğrafyamızdaki Ortadoğu toprakları hep acı,elem,keder,gözyaşı hakim. Bu konu ile ilgili aşağıda Sosyolog Mümin Sekman’ın bir yazısından alıntı yapmak istiyorum.
Sosyolog Mümin Sekman diyor ki;
’’’’’Coğrafya, Ortadoğulu bir üslupla yönetiliyor ve görünen o ki yakında biz de tamamen Ortadoğu’ya dönüşeceğiz. Ortadoğululuk nedir bilir misiniz?
* Ölümü yüceltip güzel yaşamayı aşağılamak Ortadoğululuktur.
* Dini yüceltip bilime kayıtsız kalmak… İmanı yüceltip aklı aşağılamak…
* İmamları yüceltip, filozofları aşağılamak…
* Lideri yüceltip, iyi sistem kurmayı aşağılamak…
* Duyguları yüceltip mantığı küçümsemek...
* Müteahhidi yüceltip, mühendisi aşağılamak…
* Üniversiteleriyle değil, camileriyle gurur duymak…
* Alnı secde görüyor diye, zorba ve hırsız politikacılara oy vermek…
* Ev kadınlığını yüceltip, kariyer yapan kadını aşağılamak...
* Kendi çocuklarını Amerika’da okutup, halk çocuklarını imam hatiplere zorlamak…
* Sözü yüksek olanı değil, sesi yüksek olanı iyi lider sanmak…
* Kurumsal çözümler üretmek yerine, karizmatik lidere tapmak…
* Hatasından öğrenmek yerine, onunla duygusal bağ kurup hayatını bataklığa çevirmek…
* Standart sahibi olmak yerine, düştükçe “beterin beteri var” diye kendini avutmak…
* Başına gelene katkısını görmek yerine, hep dış güçleri suçlamak…
* Kendi hayatında hiçbir başarısı yokken, sürekli atalarıyla övünmek…
* Sıkılmış bir yumruğun, açık bir elden daha güçlü olduğuna inanmak Ortadoğululuktur.
Yukarıdaki maddelerin birçoğunun dinle ilgili olduğunu görüyorsunuz, neden? Çünkü ortalama bir Ortadoğulunun beyninin yüzde 75'i dinle kaplıdır.
İroniktir Ortadoğulular ülkelerinin sıkıcılığından kaçıp, nefes almak için turist olarak Türkiye'ye geliyor. Türkiye'nin yöneticileri ise gittikçe ülkemizi Ortadoğululaştırıyor.’’
Bu hayatta, bazıları akılla öğreniyor, bazıları acıyla. Maalesef bu coğrafya, acıyla öğrenenlerin coğrafyası. "Coğrafya kaderdir" der, İbni Haldun.
Hulasa tüm peygamberlerin bu coğrafyadan çıkmış olmasına rağmen “peygamberlerin mirasından en az yararlanan” toplum ortadoğu toplumudur.
Dünyanın bugün en perişan durumu bu coğrafyadır. En sıcak kavgalar buradadır. Dinmeyen acı, süresiz sefalet, bitmeyen rezalet buradadır. Din kardeşiyiz deyip birbirini sömürenler buradadır. Din adına adım başı cinayetler buradadır. Hasılı kelam ortadoğunun peygamberlere ne kadar muhtaç olduğu bu gün de ortadadır. Ancak Ortadoğu'da “emperyalizmin işbirlikçi posta memurluğuna soyunanlara” nasıl anlatılır bilemem.
Dini değerler ve ritüeller her zaman kullanılmıştır, kullanılmaya da devam edecektir.İşte neden Ortadoğu’da bunun daha yaygın olduğunun göstergesi, sorgulamamak ve araştırmamaktır.İçinde bulunduğumuz bu ortamda,eğer ki, kefere dediğin kişiler,imansız dediğin kimseler size ‘Kul hakkı haram,kamu malı haram,yalan haram’ diye telkinde bulunuyorsa daha sorgulamanız gereken, araştırmanız gereken ve yüzleşmeniz gereken çok hususlar olduğu aşikardır. Bu topraklardan da kan ve gözyaşı eksik olmayacak gibi gözüküyor.
Geleceğiniz yüzde 90 oranında, başınıza ne geldiği ile değil, başınıza gelen şeye karşı nasıl tutum aldığınız ile belirlenir…” (Roger Dawson)
07.07.2020 - Emre Altay