E-İmza Nedir?

E-imza, dijital bir uygulama yöntemidir. Bütün resmi işlemlerde ıslak imza yerine geçmektedir. Hukuki açıdan ıslak imza ile aynı özellikte olsa da ıslak imzadan farklı olarak herhangi bir şekli yoktur.

Editör: Ali Güley
27 Eylül 2022 - 16:02
E-imza, dijital bir uygulama yöntemidir. Bütün resmi işlemlerde ıslak imza yerine geçmektedir. Hukuki açıdan ıslak imza ile aynı özellikte olsa da ıslak imzadan farklı olarak herhangi bir şekli yoktur. E-imza daha çok farklı sembollerden, harflerden ve karakterlerden oluşmaktadır. Islak imza ile aynı özelliklere sahip olmasının yanı sıra bazı istisnaları bulunmaktadır.
E-imzaların kurum ve firmalar için oluşturulamaz. Çünkü, e-imza kimlik doğrulama işlemi için kullanılır. Kurum ve işletmelerin yetkilendirdiği kişi tarafından e-imza yetkisi alınır. Bu sayede, kurumların ve işletmelerin ıslak imza ile ilgili yetkilendirmeleri kişi tarafından gerçekleştirilir. Dolayısıyla, kimlik doğrulamak amacı güdülerek kullanılan elektronik imza, 5070 sayılı Kanun gereğince uygulamaya konmuştur.
Ayrıca, elektronik imza ile ıslak imzanın hukuki geçerliliği ve yetkileri aynıdır. Dijital imza uygulamasının resmi açıdan kağıt üzerinde atılan imzadan hiçbir farkı yoktur. Hızlı ve kolay olması açısından e-imza kağıt üzerinde atılan imzadan daha kısa zamanda atılır.

E-İmza Nasıl Alınır?

E-imza yani elektronik imza BTK ve Bilgi Teknoloji tarafından onaylanan, E Sertifika Hizmet Sağlayıcı sunmaktadır. E-imza sağlayıcı firmalarına BTK internet sitesi üzerinden ulaşmak mümkündür. Ardından e-imzanın aktif hale gelmesi için kart sürücü yazılım sistemini kullanılan bilgisayarınıza indirilmesi ve kurulması gerekir. E-imza yazılımını temin edindiğiniz firmaların web sitesi üzerinden kurmak mümkündür. Bilgisayar üzerinde e-imza kurulumunu gerçekleştirdikten sonra hesaba girebilirsiniz.

E-İmza Başvuru Nasıl Yapılır?

E-imza başvurusu yetkilendirilen kişi tarafından yapılabilir. Elektronik hizmet sağlayıcıların, İletişim Kurumu ile Bilgi Teknoloji tarafından tanınan kişinin yapması gerekmektedir. E-imza başvurusu yapmak için internet olması yeterlidir. Genel olarak KAMUSM olarak bilinen web sitesi üzerinden e-imza başvuruları yapılmaktadır. KAMUSM üzerinden e-imzalarını almak istemeyen kişiler PTT’den de e-imzalarını temin edebilmektedirler. PTT’den e-imza almak isteyen kişiler direkt olarak PTT şubelerine giderek e-imza başvurusu yapmak istediklerini dile getirmeli ve orada başvuru işlemlerini tamamlamalıdırlar.
KAMUSM üzerinden e-imza almak isteyen kişiler site içerisinde e-imza başvurusu bölümüne erişmeleri gerekmektedir. Bu sayfada yer alan ‘’yeni başvuru’’ üzerine tıklanmalıdır. Daha önceden alınan bir e-imzayı yenilemek için ise yenile sekmesine tıklanmalıdır. Ardından ekrana çıkan (NES) Nitelikli Elektronik Sertifikayı eksiksiz olarak doldurmalısınız. İşlemlerinizi tamamladığınızda ‘’Onayla’’ ve ‘’Gönder’’ butonlarına tıklayıp başvuru işlemlerinizi tamamlayın.
Bu işlemlerden sonra telefon numarasına SMS olarak sistem üzerinden başvuru işlemlerinizi doğrulamak için kod gelmesi gerekir. Telefonunuza gelen kodu istenen alana ekleyerek devam edilmelidir. Ekrana ‘’Islak İmzalı Başvuru Arayüzü’’ çıkmalıdır. Bu seçeneğe tıklayarak işleminize devam edin. Yapacağınız işlem yenileme işlemi ise ‘’Elektronik İmzalı Başvuru Arayüzü’’ sekmesine tıklanmalıdır. Daha sonra ‘‘Başvuru Formunu Aç’’ sekmesine tıklayarak formu yazdırılıp saklanmalıdır.

E-İmza Başvurusuna Gereken Belgeler Nelerdir?


E-İmza başvurusu yapacak şahsın öncelikle gerekli belgeleri temin etmesi gerekir. E-İmza başvurusu için belgeler hazırlandıktan sonra en yakın EDM Hizmet Merkezine başvurarak 20 dakika içinde ya da EDM Hizmet görevlisini yerine çağırarak toplam 2 saat içinde EDM E-İmza hesap alınabilmektedir. Bunun için gerekli olan belgeler şu şekildedir.
E-imza başvurusu için iki çeşit seçenek bulunmaktadır. Dolayısıyla, her iki e-imza için farklı başvuru yöntemi bulunmaktadır. E-imza başvurusu yapmak için gereken belgeler şu şekildedir.
  • İmza sirküleri fotokopisi
  • Başvuru formu ve elektronik sertifika taahhütnamesi
  • Faaliyet belgesinin aslı son altı aya ait olmalıdır, Ticaret Sicil Memurluğu üzerinden alınmaktadır.
  • E-imza başvurusu yapan kişiye ait, pasaport, TC kimlik numarası bulunan nüfus cüzdanı, sürücü belgesi
  • Kurumsal e-imza başvurusu için gereken belgeler şu şekildedir.
  • İmza sirküleri fotokopisi
  • Ticaret Sicil Memurluğundan alınan son altı aya ait aktif olduğunu gösteren belgenin aslı
  • Başvuru formu ile elektronik imza taahhütnamesi
  • Kurumsal e-imza başvurusu yapan kişinin nüfus cüzdanı, pasaportu veya sürücü belgesi

E-İmzanın Kullanıldığı Yerler

E-imzanın kullanıldığı yerler ticari sözleşmelerde ve kamu kuruluşlarında kullanılmaktadır. Aynı zamanda e-imzanın kullanım alanlarını şu şekilde sıralamak mümkündür.
  • Sosyal Güvenlik Uygulamaları ile Kurumsal İletişim alanlarında kurumlar arasında
  • KPSS, ÖSS, LES ve pasaport işlemleri sırasında
  • E sözleşmelerinde ve Vergi ödemelerinde
  • KEP (Kayıtlı Elektronik Posta) sistemlerinde
  • E sipariş uygulamalarında ve MERNİS işlemlerinde
  • Ticari sicil işlemleri için MERSİS kapsamında
  • Elektronik olarak oy verme işlemleri sürecinde
  • E-Nabız işlemleri ile E-Devlet uygulamalarında kullanılmaktadır.

E-İmza Kullanmanın Faydaları Nelerdir?

E-imza kullanmanın faydaları dijital toplumda kişiye büyük avantaj sağlamaktadır. Söz konusu olan bu faydaları aşağıda sıralanmaktadır.
  • E-imza kağıt israfını büyük ölçüde azaltır.
  • Mürekkep ve kargo masraflarını azaltarak kişiye ekonomik katkı sağlar.
  • Özel sektör ya da kamu sektörü fark etmeden yapılan bütün işlemlerde büyük ölçüde zaman tasarrufu sağlamaktadır.
  • E-imza kullanılacağı zaman internet olması gerekir. Bu nedenle, e-imza ile resmi belgeleri zaman ve mekan sorunu olmadan imzalayabilirsiniz. Dolayısıyla, resmi evraklarınızı ülkenin herhangi bir yerinden kolayca imzalayabilirsiniz.

E-İmza Kaç Yıllıktır?

E-imza geçerlilik süresi 3 şekildedir. 1 yıllık e-imza, 1 yıllık e-imza ve 3 yıllık e-imza şeklindedir. Bu süre kullanıcı tarafından belirlenmektedir. Ayrıca, yabancı uyruklu kişilerin e-imza süresi 1 yıllıktır. E-imza süresini yenilemek istediğiniz zaman sistem üzerinden yenileme işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Belirli dönemler de e-imza fiyatları değişmektedir.

E-İmza Nasıl Yenilenir?

E-imza yenileme işlemleri için elektronik imza süresinin dolmasına gerek bulunmaz. Süresi dolan e-imzayı yenilemek için sertifika süresinin bitme tarihine 3 ay kaldığında yenileme işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. (Kamu SM) Kamu Sertifikasyon Merkezi e-imza yenileme süreciniz için mail üzerinden sizi bilgilendirmektedir.
Süresi dolan e-imza yenileme işlemleri için mail aldığınızda yeni başvuru işlemlerinde olduğu gibi süreci takip etmelisiniz. Mailinize talep oluşturmak için gönderilen linki tıklayarak e-imza yenileme işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Başvuru formuna erişim sağladığınızda formu eksiksiz ve doğru şekilde doldurmalısınız. Burada dikkat edilmesi gereken konu; yenileme işleminizi sertifikanızın son iki ay kaldığında gerçekleştirebilirsiniz. Fakat, yenilediğiniz sertifikanızı diğer e-imza sertifikasının süresi bitmeden kullanmanıza izin verilmez.
Reklam

YORUMLAR

  • 0 Yorum