Karaman'ın dağlarında Çinliler geziyor

Karaman İl Genel Meclis Başkanı Eyüp Çayır Karaman Ajans'ın sorusunu cevapladı.

Karaman'ın dağlarında Çinliler geziyor
Editör: Karaman Ajans
17 Kasım 2021 - 12:32
Karaman İl Genel Meclis Başkanı Eyüp Çayır Karaman'da son dönemlerin en çok tartışılan konularından birisi olan taş ve mermer ocakları ile ilgili Karaman Ajans'ın sorusuna yanıt verdi. ÇED raporu tamamlanan bir ocağa İl Özel İdaresinin ruhsat vermeme gibi bir şansının olmadığını söyleyen Çayır biz keyfi olarak veya köylü mağdur diye ruhsat vermesek firma mahkeme sürecini başlatıp hak elde edebiliyor dedi. Çayır ayrıca son dönemlerde Karaman'ın dağlarında da Çinlilerin gezdiğini, araştırma yaptığını vurguladı.

Karaman'da 1'inci sınıf tarım alanlarını tehdit ettiği iddia edilen mermer ve taş ocaklarına karşı bir çok bölgede vatandaşlar ayaklandı. Yerleşim alanı dışındaki bölgelere kurulan işletmelere ruhsat veren İl Özel İdaresi ise keyfi veya köylü mağdur diye ruhsat verememezlik yapamayız mesajını verdi.

“14 KURUMA GÖRÜŞ SORULUYOR”

Konu ile ilgili soruyu cevaplayan Karaman İl Genel Meclis Başkanı Eyyüp Çayır şu ifadeleri kullandı; “Taş ocakları bilhassa Kazımkarabekir ilçemiz ve Avgan köyü gibi yerlerde ciddi sorun. Bu bölgelerden taş ve maden ocakları ile ilgili ciddi bir şikayet alıyoruz. Maden ocaklarının açılabilmesi için MİGEM Maden İşetmeleri Genel Müdürlüğü ruhsat veriyor. Bölge orman alanı ise Orman Bakanlığı izin veriyor. Daha sonrasında ise ÇED dosyası dediğimiz çevre etkilenme değerlendirme dosyası hazırlanıyor. Bu ÇED dosyasında sadece bir kurum yok. Çevre ve Şehircilik müdürlüğünün yaptığı bir dosya ama burada müze gibi, tarım müdürlüğü gibi il özel idare gibi 14 farklı kuruma uygun görüş soruluyor. Bu dosyalar hazırlandıktan sonra İl Özel İdareleri sadece işletme ruhsatı veriyor. Kanunen de ÇED dosyası uygun olduğunda İl Özel İdaresinin işletme ruhsatı vermemek gibi bir yasal hakkı olmuyor. Yani İl Özel idaresi keyfi olarak yada yada köylü mağdur diye vermiyorum derse adam mahkeme sürecini başlatıp yine hak edebiliyor.

“KONULARA HAKİMİM BENİMDE TAŞ OCAĞIM VAR” 

Tabiki köylülerin mağduriyetleri var çünkü buralar sarraf dükkanı değil. Buralar taşın içerisinde uğraşılan, tozun olabileceği gürültünün olabileceği mekanlar. Köylülerimizin mağduriyeti var ama bununla ilgili çevre müdürlüğümüzünde ciddi çalışmaları var. Mesela her ocakta her ay toz ölçümleri yapıyorlar. Bununla ilgili bağımsız firmalar toz ölçümlerini alıyor. Gürültü ölçümleri gürültü testleri yapılıyor. Mesela patlatma yapıyorsa dinamitin titreşim testine varana kadar bunların hepsi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından takip ediliyor. Bu konulara hakim olmamın nedeni benimde Ermenek'te taş ocağım var o yüzden biliyorum. Yani ciddi anlamda  Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü denetliyor, rahatsızlık vermez mi illaki dediğimgibi buralar sarraf dükkanı değil tozda çıkıyor gürültüde oluyor.

ÇİNLİLER KARAMAN'IN DAĞLARINDA GEZİYOR

Bazen köylere çok yakın alandaki ocaklardan dolayı mağduriyet var fakat bu tür işletmelerinde milli gelire katkısından dolayı köylerimize zarar vermeyeceği yerlerde açılmasıda şart. Bugün taş bulabilmek için Çinliler Karaman'ın dağlarında geziyor.

BU DEĞERLER KÖYLERE ZARAR VERMEDEN ÇIKARILMASI LAZIM

Milli ekonomiye katkı sağlaması için bu tür toprak altındaki değerlerimizin, toprak üzerine çıkarılması gerekiyor. Fakat bunlar çıkacak diye de yıllardır köylerinde oturan insanlarında mağdur edilmemeside şart. Rahatsız olan ve mağdur olan köylerimiz hakikaten var yok dersek yalan söyleriz. Bu tür değerlerin toprak yüzüne çıkması şart ama köylülerin mağdur edilmeyeceği, yerleşim alanlarından uzak mekanlarda da taşlar var. Ben Özel İdaresinin görev alanını çerçevelemek istedim yani Özel İdare sadece işletme ruhsatını veriyor, dosya tam geldiği zaman ruhsat vermeme gibi bir olasılığı olmuyor" şeklinde konuştu.Pet Shop
Reklam

YORUMLAR

  • 0 Yorum