Karamanoğlu Mehmet Bey'in fermanı meclis kürsüsünde

Cumhuriyet Halk Partisi Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, 13 Mayıs 1277'de Karamanoğlu Mehmet Bey tarafından Türkçenin resmî dil ilan edilişinin 745'inci yıl dönümü ve Türk Dil Bayramı dolayısıyla TBMM’de konuşma yaptı.

Editör: Karaman Ajans
12 Mayıs 2022 - 13:02
CHP Karaman Milletvekili Av. İsmail Atakan Ünver, 13 Mayıs Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre’yi Anma Etkinlikleri dolayısıyla Meclis’te konuşma yaptı. Meclis kürsüsüne, ‘TÜRK DİLİNİN BAŞKENTİ KARAMAN’ ve Karamanoğlu Mehmet Bey’in fermanının yazılı olduğu 2 ayrı flama ile çıktı.

Konuşmasında, Karamanoğlu Mehmet Bey’in günümüz Türkçesiyle "Bugünden sonra hiç kimse sarayda, divanda, Meclislerde ve seyranda Türkçeden başka dil kullanmaya." diyerek ilan ettiği fermanıyla Türkçemizin, Büyük Selçuklu Devleti ve Anadolu Selçuklu Devleti saraylarında devlet ve yazışma dili olarak kullanılan Arapça ve Farsça karşısında yeniden hayat ve varlık bulduğunu ifade eden Ünver; “Milletimizin en değerli kültür varlığı olan Türkçemiz, sosyal yapımızın çimentosu, millet ve devlet varlığımızın en önemli bütünleştirici unsurudur.” dedi.

YUNUS’UN DİZELERİNİ OKUDU

Karamanlılar olarak hem Türkçeye hem de ataları olan Karamanoğulları’nın mirasına sahip çıkmak adına 1961 yılından bu yana 13 Mayıs’ı “Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre'yi Anma Törenleri" adıyla kutladıklarını dile getiren Ünver konuşmasının devamında, Yunus Emre’nin "Adımız miskindir bizim/Düşmanımız kindir bizim/Biz kimseye kin tutmayız/Kamu âlem birdir bize." dizelerini okuyarak; “Yunus’un işaret ettiği gibi kindarlığın insanlar için iyi bir özellik olmadığının başta siyasiler olmak üzere herkes tarafından bilinmesi gerektiğini ifade etmek istiyorum.” dedi. Yine Yunus’un “Ben gelmedim kavga için, benim işim sevgi için/Dostun evi gönüllerdir/Gönüller yapmaya geldim." dizlerini de anımsatan Ünver, “Bu dizelerin insanlığın varlığının kavgaya değil, gönül yapmaya kurgulu olduğunu anlattığını unutmamamız gerekir.” diye konuştu.

KARAMAN ADINA FARKINDALIK OLUŞTURULAMADI

Geçtiğimiz yılın UNESCO tarafından “Yunus Emre Anma Yılı” olarak ilan edildiğini, bunun üzerine Cumhurbaşkanlığının da bir genelgeyle 2021 yılını “Türk Dili Yılı” ilan ederek “Bizim Yunus” temasıyla kutlanmasını duyurduğunu hatırlatan Ünver sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bu noktada, bu anma ve kutlama temaları vesile edilerek Yunus Emre'nin yaşadığı yer olan Karaman'ın tanıtımına ilişkin bir farkındalık oluşturulamadığı gibi Karaman'a kalıcı bir eserin de kazandırılamadığını belirterek bunun, ülkeyi ve Karaman'ı yönetenler adına bir eksiklik olduğunu milletin kürsüsünden tarihe not düşmek isterim.”

TÜRK DİLİNİN BAŞKENTİ KARAMAN

“Karaman ve Türkçe denilince ataları Karamanlı olan, tarihimizin en büyük dil devrimcisi Ulu Önder'imiz Atatürk'ten bahsetmeden geçmek olmaz.” diyerek Atatürk’ün atalarının Türkçenin yeniden hayat bulduğu Karamanlı olmasının, Karaman için büyük gurur ve övünç kaynağı olduğunu ifade eden Ünver, “Böyle bir zenginliğin varlığı yani Türkçeye yeniden hayat kazandıran büyük dil hizmetkârlarının Karaman'la olan ilişkisi Karaman'ımızın ‘TÜRK DİLİNİN BAŞKENTİ’ sıfatını ne kadar hak ettiğinin göstergesidir.” dedi.

HAK ETTİĞİ ŞEKİLDE KUTLANMIYOR

Atatürk’ün yaptığı dil devrimi ile Türkçeyi yücelten lider olduğunu dile getiren, Ulu Önder’in "Türk dili, Türk milleti için kutsal bir hazinedir. Türk dili, Türk milletinin kalbidir, zihnidir." sözleriyle Türkçemizin milletimiz için taşıdığı değere vurgu yaptığına dikkat çeken Ünver; “Yıllardır Karaman'da kutladığımız Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre'yi anma törenleri ve Karamanoğlu Mehmet Bey anmaları çoğu zaman devletin desteğinden mahrum kalmış, kıt kanaat yerel olanaklarla kutlanmaya çalışılmıştır. Milletimizin varlık değerleri açısından anlamlı bir bayram olan Türk Dil Bayramı'nın hak ettiği şekilde kutlanmaması biz Karamanlılar için hayal kırıklığına sebep olmaktadır.” şeklinde konuştu.

DİLİMİZE SAHİP ÇIKACAĞIZ!

Son yıllarda Karamanoğlu Mehmet Bey'i küçümsemeye, onun Türk dil fermanını yok saymaya yönelik hezeyanlar üreten, bazıları da akademik unvan taşıyan tipler türediğini dile getiren Ünver sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Arap ve Fars kültürü seviciliğini Osmanlı'yı sevmek sanan, millet olma idrakinden uzak bu tipler cumhuriyete ve kazanımlarına olan kinlerini Türk dil fermanı ve Karamanoğlu Mehmet Bey üzerinden kusmaktadırlar. Bunlara maalesef ki zaman zaman devletin televizyonu da alet edilmektedir. Birçok bilimsel yayında yapılan, Karamanoğlu Mehmet Bey'in Anadolu'daki beyliklerde ortaya çıkan millî akıma tercüman olarak neşrettiği fermanla Türk yazı dilinin temelini attığı tespiti karşısında kerameti kendinden menkul bu tiplerin ürettiği hiçbir hezeyan ne Karamanlıları ne de aziz milletimizi diline sahip çıkma iradesinden döndüremeyecektir.”

TÜRK DİL BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN

Türk Dil Bayramı kutlamalarının an fikrinin Türkçemize ve onun milletimizi birleştiren yönüne vurgu yapmak ve sahip çıkmak olduğunun altını çizen Ünver, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: “Türk dilinin başkenti Karaman'ımızın güzel insanları sevgili hemşehrilerime selam ve saygılarımı gönderiyor, Türk milletinin 745'inci Türk Dil Bayramı'nı kutluyor, başta Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Karamanoğlu Mehmet Bey'in ve Yunus Emre'nin aziz hatıraları önünde saygıyla eğilerek Türkçemize hizmet eden herkese teşekkürlerimi ve minnetlerimi sunuyorum” şeklinde konuştu.
Reklam

YORUMLAR

  • 0 Yorum