Peynirci Adem zamları değerlendirip Karamanlıları uyardı

Karaman'da süt ürünlerine gelen yaklaşık yüzde 60'lık zammın ardından Adem Öztürk zamları değerlendirdi. Öztürk açıklamasında zam oranlarından üretime ve süt ürünlerindeki hilelere varana kadar bir çok konuya değindi.

Editör: Karaman Ajans
08 Aralık 2021 - 14:18
Reklam
Karaman'da peynir sektörünün öncüleri arasında bulunan Peynirci Adem çiğ süte gelen yüzde 47'lik zammı ve beraberinde süt ürünlerine gelen zamları Karaman Ajans'a değerlendirdi. Devletin üretimi artırmak istediğine vurgu yapan Adem Öztürk, bu zamlarla birlikte merdiven altı üretimlerinde artacağını söyleyerek tüm Karamanlıları uyardı.

Ulusal süt konseyinin çiğ süte vermiş olduğu yüzde 47'lik zammın ardından piyasalarda dengeler değişti. Çiğ süte gelen zam tüm süt ürünlerinin fiyatını hareketlendirdi. Zamları Karaman Ajans'a değerlendiren Adem Öztürk ise zamların kesinlikle kendileri ile alakalı olmadığını söyledi.

100 TON SÜT ALINAN TESİSLERDEKİ SÜT MİKTARI 30 TONA DÜŞTÜ

Öztürk konuşmasını şöyle sürdürdü; “Ulusal süt konseyinin süt zamlarını açıklaması ile birlikte üreticilerimizin yüzü bir hayli güldü. Bu zammın ardından yemede zam geldi. Bu sefer üretici tekrardan eskiye döndü. Zam verilmese de yem fiyatları düşürülse daha makbul olacaktı. Geçtiğimiz yıllara baktığımız zaman süt üretiminde ciddi bir düşüş yaşanmaya başlandı. 100 ton süt alınan bazı ahırlarda süt üretimi 30 tona kadar düştü. Besicilerimiz artan maliyetlerden dolayı hayvanlarını kestirmeye başladı. Devletimiz burada üretimi artırmak ve üreticiye destek vermek amacıyla çiğ süte zam vererek üreticilere destek oldu.

SÜT ÜRÜNLERİNE YÜZDE 60'LIK ZAM MEYDANA GELİYOR

Bu çiğ süte gelen zammın ardından zamdan en çok vatandaşlarımız ve biz süt ürünleri satanlar etkilendi. Biz son dönemde ara fiyatları uygulamaya çalıştık kesinlikle stokçuluk yapmayarak Karaman'ın peynircisi olarak elimizden gelen neyse ürünlerimizi uygun fiyata vermeye çalıştık ama emin olun karşılığında bizlere ürün vermediler, ürün yok dendi. Biz elimizdeki tüm ürünleri eski fiyatlardan bitirdik. Bazı firmalar bu zamları ayın 1'inden itibaren uyguladı bazıları ise 8 Aralık itibari ile başladı. Bugünden itibaren çiğ süte gelen zam yüzde 50 oldu. Bu zam yüzde 50 ile kalmıyor üretim maliyetleri, ambalaj maliyetleri gibi tüm kalemler artınca ister istemez süt ürünlerinde yüzde 60 gibi bir zam meydana geliyor.

SATTIĞIMIZ ÜRÜNLERİ YERİNE KOYAMADIK

Şuan 60-70 liradan sattığımız tereyağını emin olun aynı fiyata yeniden yerine koyamıyoruz. Bizim burada anlatmak istediğimiz ana konu bu zamların bizlerle bir alakasının olmadığıdır. Bazen müşterilerimiz bizlere tepki gösterebiliyor ama burada bizim yapabileceğimiz bir şey yok. Çiğ süt yüzde 50 zamlandığı için bizim sattığımız 1 kilo kaşar 48 lira iken 75 lira oldu. Süte yüzde 50 zam verilirken bizler bunun değerini karşılayamadık, sattığımız ürünleri yerine koyamadık.

BEN BUGÜNLERİN AŞILACAĞINDAN EMİNİM

Önceden 3 ay 4 ay vadeli ürün alabiliyorduk şimdi onu da kaldırdılar. 1 haftalık 2 haftalık en iyi ihtimal ile 1 aylık vadelere düşürdüler. Bu uygulama yerel esnafları bitirme noktasına geliyor. Bizim özellikle böylesi sıkıntılı dönemlerde birlik içerisinde, beraberlik içerisinde olmamız gerekiyor. Ben bugünlerin aşılacağından eminim” dedi.

ART NİYETLİ KİŞİLERE GÜN DOĞDU

Gelen zamların merdiven altı üretime etkisi ne olur sorusuna da cevap veren Öztürk art niyetli kişilere gün doğduğunu söyledi. Zamların merdiven altı üretimi arttıracağının altını çizen Öztürk; Ben müşterilerimize Karaman halkımıza şunu söylemek istiyorum. Tanımadığınız iki gün sonra karşınızda muhatabını bulamayacağınız kişilerden süt ürünlerini satın almayınız.

SÜT ÜRÜNLERİNDEKİ HİLELER VE ANTİBİYOTİKLİ SÜT

Şuan çiğ süt devlet desteklemesi olmadan toptan olarak 4 lira 70 kuruştan alınıyor. Antibiyotikli sütü ve hayvan hasta iken sağılan sütleri güvenilir markalar ve fabrikalar  almıyor. Bunları toplayan merdiven altı dediğimiz firmalar var. Onlar bu sütleri 4 lira 70 kuruştan değil de çok daha ucuz fiyattan alabiliyorlar. Ucuza alınan süt ile maliyetler düşürülüyor. Süt ürünlerindeki hileler nedir derseniz bunlardan bazıları bitkisel yağlar ve süt tozu kullanımı. Bizler kendimizin yaptığı üretimde 10-11 kilo sütten tam yağlı olarak 1 kilo peynir durduruyoruz. Yani bunun sadece 60 lirası süt parası. Yarım yağlı peynirlerde ise yağ ve kaymağının alınması ile birlikte fiyatlar biraz daha aşağıya düşüyor.

SÜTTEN DEĞİL KATKI MADDELERİNDEN YAPIYORLAR

Bu ürünlerin içerisine bitkisel yağ, mısır çeşnisi özü gibi yabancı maddeler girdiğinde peynir üretiminde sütün yarı yarıya düştüğünü görüyoruz. Yani 10-11 kilo sütten değil 6 kilo sütten  1 kilogram peynir elde ediliyor. Bu merdiven altı ürünler ister istemez piyasayı etkiliyor.

MÜŞTERİLERİMİZE DİYEBİLECEĞİMİZ TEK ŞEY BU ZAMLARI BİZ YAPMADIK

Ben tekrar söylemek istiyorum bu günlerin geçeceğine inanıyorum. Allah devletimize milletimize zeval vermesin. Biz her zaman devletimizin arkasındayız. Pandemi dönemimin bitmesi ile birlikte inşallah daha da huzura kavuşuruz. Bizim buradan müşterilerimize Karamanlı hemşerilerimize diyebileceğimiz tek bir şey var bu süt ürünlerine zammı biz yapmadık. “dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum