Zam yetmedi, hırsızlıkta başladı

Türkiye'de haziran ayı başı itibari ile konut ve araç satışı 4 kat arttı.

Zam yetmedi, hırsızlıkta başladı
Editör: Karaman Ajans
17 Haziran 2020 - 18:58
Türkiye'de Kamu bankalarının konut kredi faizlerini son yılların en düşük seviyelerine indirmesiyle emlak sektöründe talep 4 kat arttı. Son iki haftada 4 kat artan talep sonrası harekete geçen fırsatçılar ikinci ellerde yüzde 25 ve yüzde 30, sıfır dairelerde de yüzde 30 ve 50 arası zam yaptı. Zamlara tepki gösteren vatandaşlar, “Ev alırken müteahhidin oğluna araba da alacaksınız” sözleriyle tepki gösterdi.

Dünyayı etkisi altına alan pandemi ile mücadele kapsamında Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından kamu bankaları ile ortak hazırlanan cumhuriyet tarihinin en büyük kredi paketi uygulanmaya başlandı. Kamu bankalarının destek paketi kapsamında bulunan konut kredilerinin kullanılmaya başlanmasını fırsat bilenler, konut fiyatlarında artış yaptı. İkinci ellerde yüzde 25 ve yüzde 30, sıfır dairelerde de yüzde 30 ve 50 arası artış söz konusu olurken, kampanya sonrası artan talebi gören ev sahipleri fiyatları yüzde 30’a yakın artırırken, gelir vergisini daha az ödemek için düşük miktarda kredi çekilmesi talebinde bulunmaya başladılar. Diğer taraftan emlakçılar da ilan hırsızlığı ve ilandaki konuttan farklı konutları satma yarışına başladı. Hukukçular, bu kişiler hakkında dava açılabileceğini belirtti.

Haziran ayı başı itibari ile normal zamanın 4 misli bir talep olduğunu belirten sektör uzmanları, "Uzun zamandır satılamayan ev stokları hızla erimeye başladı, bu da arz edenin fiyatları yukarı çekmesine sebep oldu, fiyatların yukarı doğru hareket ettiği doğru. Yüzde 5 ila 15 arası bölgesine göre artış görüyoruz." dediler.

İKİNCİ ELE YÜZDE 30, SIFIR KONUTLARA YÜZDE 50 ZAM

Emlakçılar Derneği Başkan Yardımcısı Fırat Akçakmak ise konut alımlarında uzmanlara danışılması gerektiğini söyledi. Akçakmak, "Mevcut daireler zam alabiliyordu ve alıcı da bulabiliyordu. Ama hükümetin vatandaş için yaptığı faiz indirme politikasından dolayı konut stoku olmadığından, vatandaş da bir an önce 'konutumu alayım' derdine düştüğünden dolayı ikinci ellerde yüzde 25 ve yüzde 30, sıfır dairelerde de yüzde 30 ve 50 arası artış söz konusu oldu. Konut almak isteyenler mutlaka uzmanlara danışmalı" ifadelerini kullandı.

EMLAKÇILAR DA İSYAN ETTİ

Konut kredi oranları ile Türkiye geneli emlak sektöründe bir hareketlilik başladı. Fakat konut fiyatlarında fahiş derecede bir yükselme yaşanması, emlakçıları isyan ettirdi. Emlakçılar, mal sahiplerinin konut kredisi düşmeden önce bir fiyatta değer koyduğu daireyi, konut kredisi düştükten sonra fahiş fiyatlara çıkarmasına tepki gösterdi.

Emlakçı Çağdaş Mısırlı yaptığı açıklamada, "Konut kredisinin 0,64’e düşmesi, konut piyasasını bayağı hareketlendirdi. Fakat bu durumdan kaynaklanan Türkiye çapında çok büyük sorunlar var. Konut kredisi düşmeden 1 hafta önce mal sahibinin bize getirdiği daireye ekspertizini yaparak 220 bin lira değer biçmişiz. Konut kredisinin düşmesinden sonra ise bu fiyatı mal sahibi 245 bin liraya çıkartıyor. Biz bu dairenin satışı ile ilgili önceki fiyattan görüştüğümüz alıcılara bugün fiyatın bu kadar arttığını açıklayamıyoruz. Dolayısıyla alıcı müşteri bizi fırsatçılık yapmakla suçluyor. Aslında fırsatçılık yapan biz değil mal sahipleridir. Biz emlakçılar yaşanan bu durumdan şikayetçiyiz. Zor durumda bırakıldık. Devlet büyüklerimizden, yetkililerden sabit fiyat konusunda yardım talep ediyoruz"

ZAM YETMEDİ HIRSIZLIĞA DA BAŞLADILAR

Kampanya sonrası artan talebi gören ev sahipleri fiyatları yüzde 30’a yakın artırırken, gelir vergisini daha az ödemek için düşük miktarda kredi çekilmesi talebinde bulunmaya başladılar. Diğer taraftan emlakçılar da ilan hırsızlığı ve ilandaki konuttan farklı konutları satma yarışına başladı.

VATANDAŞTAN TEPKİ YAĞIYOR: MÜTEAHHİTLERİN CEBİ DOLACAK

Ev almak isteyen vatandaşlar, konut kredisinde yapılan tarihi indirimi sonrası ikinci el ve sıfır konutlara yapılan zamlara sosyal medya hesaplarından tepki göstermeye başladı. Yaptıkları incelemeler sonrası zamlarla karşı karşıya kalan vatandaşlar, “Ekonomideki durgunluğu hareketlendirmek için yapılan konut faiz indirimi müteahhitlerin cebini dolduracak. Kredi maliyetleri düştü diye uygun fiyata ev alacağını düşünenler yanılıyor. Faiz öncesi evlerin fiyatları daha düşüktü. Ev alırken müteahhidin oğluna araba da alacaksınız. Görsellerde fiyat artışlarını görebilirsiniz” ifadelerini kullanıyor

HUKUKÇULAR: DAVA AÇILABİLİR

Mağduriyet yaşadıklarını düşünenlerin hukuki yollara başvurmalarını isteyen Akdemir, "Birkaç gün önce 200 bin lira olan bir gayrimenkulün, şu anda 300 bin liraya yükseldiğini öğreniyoruz. Bu da çok ciddi anlamda mağduriyetlere sebep veriyor. Bu bir fırsatçılık, ilkesizlik ve vicdansızlıktır. Dünyanın her yerinde hukuk kuralları bir mağduriyeti kabul etmemektedir. Hukukun olduğu her yerde mağduriyet kabul edilemez. Ülkemizin de ilgili emredici yasalarına göre asla bu mağduriyete sebebiyet verenlerin yaptığı bu eylemleri karşılıksız bırakmamaktadır. Gerek maddi manevi anlamda bu zararların tazmini ve gerek de cezalandırmaları için bir yola gidilmektedir. Bu anlamda bize başvuranlara tüketici mahkemelerinde dava açmak suretiyle işlemlerimizi sürdürmekteyiz. Şahitlerin bu anlamda ifadeleri ve yine varsa başka delilleri toparlayarak hukuki süreç başlar" dedi.

HAZİRANDA REKOR BEKLENİYOR

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2020 yılı Mayıs ayı ‘Konut Satış İstatistikleri’ni açıkladı. Buna göre, Türkiye genelinde konut satışları Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 44,6 azalarak 50 bin 936 oldu. Mayıs ayında konut satışları bir ay önceki rakamlara göre yüzde 19 artış kaydetti. Nisan ayında ayında 42 bin 783 konut satılırken, Mayıs ayında satış adedi 50 bin 936’ya yükseldi. Mayıs ayı konut satışı rakamlarını değerlendiren ve haziran ayından umutlu olan sektör temsilcileri, normalleşme adımlarının, düşük oranlı destek kredisinin ve kampanyaların etkisiyle haziranda tüm zamanların rekor satışlarına ulaşılabileceği görüşünde birleşiyor.

KONUT FİYATINDA 2 YIL SONRA İLK!

TCMB tarafından nisan ayına ilişkin konut fiyat endeksi (KFE) açıklandı. Bankadan yapılan açıklamaya göre 2020 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 1.7 oranında artan KFE, bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 16.7 artarken reel artış oranı yüzde 5.2 oldu. İstanbul'da konut fiyatı yüzde 13.1 yükselirken 2 yıl sonra ilk kez enflasyonun üzerinde getiri sağladı.
Reklam

YORUMLAR

  • 0 Yorum